САЩ заплаши да спре финансирането на Световната антидопингова агенция (WADA), ако не бъдат предприети реформи в управлението на организацията. Призивът идва въз основа на доклад, поръчан от правителството и изготвен от Службата за национална политика за контрол на наркотичните вещества (ONDCP), съобщи "Ройтерс".

Според информацията той съдържа редица препоръки към Конгреса на фона на критики към WADA в опита й за справяне с допинг скандала в руския спорт. В допълнение докладът поставя въпрос дали парите на данъкоплатците се използват оптимално и в него се подчертава, че държавата е представена с прекалено малко служители в организацията.

"Правителството на САЩ е задължено да гарантира, че доларите на американските данъкоплатци се изразходват ефективно за целта, за която са предназначени. Американските данъкоплатци трябва да получат осезаема възвръщаемост на инвестицията си в WADA под формата на чист спорт, честна игра, ефективно администриране на световната антидопингова система и пропорционален глас при вземането на решения", се казва в доклада, цитиран "Ройтерс".

САЩ има най-голям принос при оформянето на годишния бюджет на WADA. Държавата плаща над 2.7 милиона долара при бюджет за 2020 г. от 37.4 милиона долара, като половината от средствата идват от Международния олимпийски комитет (МОК).

В доклада се насочва специално внимание към случая с допинга в руския спорт. "ONDCP се надява, че новото ръководство на WADA ще приложи необходимите реформи, за да поправи щетите, нанесени върху репутацията и доверието на WADA вследствие на допинг скандала в руския спорт".

През 2015 г. Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

Впоследствие в края на 2019 г. страната получи забрана да организира и участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската лаборатория по случая с допинг скандала. Русия обжалва решението пред Спортният съд в Лозана, но разглеждането по случая се забави заради коронавируса и все още не е започнало.

Дневник