Министърът на външните работи Екатерина Захариева е била разпитана от прокуратурата за назначенията на посланици в Алжир и Нигерия. От обвинението заговориха за елегантна намеса на президентството в този процес.

Това се разбра от пледоарията на прокурор Генка Брезашка и от изявленията пред медии в четвъртък (25 юни). Паралелният сюжет за разпространяваната от прокуратурата кореспонденция на Пламен Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов, част от която са и есемеси за тези посланици, остана основен и при явяването на бизнесмена пред Апелативния специализиран съд за гледане на мярка по делото за боклука, по което е обвиняем.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража на Бобоков и остави в сила първоначално наложената му мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 млн лева.

Прокуратурата сочи външния министър в подкрепа на обвинението, съдът отклони този мотив

Специализираната прокуратура поиска в четвъртък отново да бъде арестуван бизнесменът, като се позова, от една страна, на закъснението, с което той внесъл гаранцията си по делото за отпадъците, и от друга - включи втората тема за търговия с влияние като посочи материалите от кореспонденцията между Бобоков и Узунов, по които е образувано миналия петък ново дело. По него засега няма повдигнати обвинения.

В пледоарията си прокурор Генка Брезашка, подкрепяна от още двама прокурори - Мария Дойчева и Петър Белчев, съобщи пред съда, че в сряда (24 юни), е била разпитана министърът на външните работи Екатерина Захариева. Нейният разпит беше представен от спецобвинението като ново доказателство в подкрепа на искането за задържане на Бобоков. Захариева разказала за своя среща с него по негово искане във връзка с дипломатическите мисии на България в Нигерия и Алжир.

"Установява се от разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици. Но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията", така представи пред съда прокурор Брезашка разпита на Екатерина Захариева. Самата Захариева не е коментирала досега официално разпита и назначенията в двете държави.

Адвокат Ина Лулчева заяви, че не вижда проблем в комуникацията на Пламен Бобоков и президентския съветник Узунов, а по въпроса за посланиците каза, че е нормално хора с бизнес в съответна държава да имат мнение и да го споделят. Тя изрази съгласие с клиента си, че крайната цел на атаката е президентът и каза още пред съда:
"Потресена съм от това, което чух. Донякъде съм подведена от юридическото си образование и практиката на Върховния съд и на съдилищата в България какво означава мярка за неотклонение и как се доказват опасностите по нея, както и от разбирането ми, че всеки гражданин има право на общуване, на личен и професионален живот. И ако не извършва престъпление, не може да бъде преследван за това. Ако прокуратурата твърди, че е престъпно да се иска среща с външния министър и тя да се е състояла, на която е обсъждана кандидатура за посланик, това означава, че прокуратурата иска да упражнява тотален контрол върху живота на всеки в България."

Съдия Емилия Петкова посочи в определението си, че съображенията и мотивите, обосновани с комуникацията между Бобоков и Узунов не са относими към делото за отпадъците, по което се обсъжда мярката за неотклонение, и поради това не ги взема предвид. Другите мотиви на обвинението, че Пламен Бобоков има широки контакти с влиятелни хора и бизнес извън Европейския съюз, също не убедиха съда да го задържи под стража - "той се явява на всички призовавания и неговото процесуално поведение не възпрепятства следствените действия", отбеляза още съдът.


Определението на Апелативния спецсъд е окончателно. Но ако бъде повдигнато обвинение на Бобоков и за търговия с влияние, прокуратурата може да поиска ново задържане под стража по това дело. Той ще бъде разпитван отново на 7 юли.

Разследването за лобизма едва започва

"Делото е образувано едва преди седмица и предстои много работа. Когато бъдат събрани достатъчно доказателства, ще може да бъдат повдигнати и обвинения. Назначени са множество експертизи. Разпитани са и други длъжностни лица (освен Пламен Узунов - бел. ред), но разпитите приключиха късно снощи и не мога да информирам", коментира прокурор Брезашка след произнасянето на съда.

На въпрос от БНТ дали се долавя и заплаха от страна на Бобоков, ако не се изпълнело желанието му, тъй като в един от чатовете имало израза "ще се срещнат с моята охрана", прокурор Брезашка потвърди "долавяла се и заплаха" макар да не се разбра каква и спрямо кого. Тя направи уговорката, че все още е рано и не са оценени събраните доказателства.

Пламен Бобоков: Аз съм ужасен, целта е президентът

На влизане в съда Пламен Бобоков направи нервно изявление пред журналистите: "Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев...Не ме демонизирайте /по повод темата в чатовете за посланиците в Алжир и Нигерия/. Проверете кой назначава посланиците и консулите. Забравихте ли кой ги назначава? Външно министерство предлага на Министерския съвет и той ги предлага на президента...Всичко е извадено от контекст. Аз просто съм притеснен е ужасен. Но не съм аз целта, целта е президентът." (Вижте във видеото)

На въпрос има ли договор с фирмата на брата на Пламен Узунов, той отговори, че "Приста ойл" има 5 хиляди договора: "Имаме човек, който отговаря за сигурността. Това е договор за обследване на сигурността. И както виждате, не са си свършили добре работата, защото ако бяха, сега нямаше да чета тези глупости. Или ако аз бях по-предпазлив. Но аз не съм предпазлив, защото няма какво и от какво да предпазвам".

Бобоков отказа да отговаря на репортера на БНТ

Докато валяха въпросите към него, Бобоков рязко се обърна към репортера на БНТ Иво Никодимов и каза, чу няма да отговаря на неговите въпроси, а ще говори пред "нормалните журналисти".

"От 28 години се занимавам с бизнес. Срещал съм се с много хора - премиери, министри, президенти. Имал съм кореспонденция с много хора. Сега част от тази кореспонденция се вади от контекст, за да бъде ударен Пламен Узунов и чрез него президентът. Искам да се оповести всичко....Тази жалба е за да се говори сега тук отново за кореспонденцията ми и медиите да разгласяват отново. Да чуят хората и да си мислят - ега ти престъпника, търговеца с власт, сега ще го разгембим....Моля ви, не ставайте част от всичко това", продължи емоционално Бобоков.

По-късно "Дневник" потърси Пламен Бобоков с въпроси каква е причината за такава реакция към журналист. "Никога в живота си не съм обидил човек, нито съм бил груб с някого. Единствената причина е, че не намирам обективни репортажите на г-н Иво Никодимов. Но аз уважавам журналистиката и разчитам на нея срещу манипулациите. Женен съм за журналистка и вървя със своята Голгота. Ужасен съм от всичко което става в тези дни", каза Пламен Бобоков и отказа повече коментар.

"Журналистите в дирекция "Информация" считаме, че е недопустимо грубото отношение към репортер на БНТ, който задава своите въпроси в изпълнение на професионалните си задължения и търси различни гледни точки", се казва в сайта на телевизията.

Дневник