Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" атакува остро решението за продължаването на договора за телевизионните права на Първа лига с "Нова броудкастинг груп". Според запалянковците това "действие е категорично компрометирано по няколко причини".

Те настояват за преразглеждането му. "В противен случай, ако това нелегитимно решение влезе в сила, то ние си запазваме правото за категорично противодействие срещу поредната несправедливост в родния футбол", пишат феновете.

Те изтъкват, че от една страна е "изключително нагло" временното ръководство на БФС да взима толкова важни стратегически и дългосрочни решения. От миналия октомври след оставката на Борислав Михайлов футболният съюз се ръководи от Михаил Касабов, а следващият конгрес ще е след почти половин година.

"Такова действие е неморално и нелегитимно. Заставаме на позицията, че единствено легитимно избран управленски орган би имал право на подобни решения и то само след консултация и категорично съгласие от футболните клубове."

Преди две седмици новият собственик на "Левски" Наско Сираков обяви, че се надява на промяна и получаване на между 2 и 4 млн. лева годишно от телевизионни права. От БФС казаха, че договорът с "Нова броудкастинг груп" е за по 6.5 млн. лева годишно без ДДС.

Запалянковците посочват, че в стремежа клубът да поеме по нов път ще се разчита много на тв правата. От друга страна според тях "Левски" генерира в десетки пъти по-голям интерес от почти всички останали отбори взето заедно, а получава наравно с тях".

"Няма как и да не отбележим очевадния конфликт на интереси - собственикът на тв правата е собственик на обора, който е и най-голям бенефициент от въпросните средства в текущата схема на разпределение на приходите. На всичкото отгоре е и член на Изпълкома на БФС... Тотално безумие", продължават те и насочват към Кирил Домусчиев и "Лудогорец".

Домусчиев е собственик на шампионите, на "Нова броудкастинг груп", на фирмата посредник за телевизионните права "Футбол про медиа" и е член на изпълнителния комитет на БФС.

"Разбираме, че на ръководителите на проекта, наречен "Лудогорец", не им харесва, че абсолютно никой в тази държава не се интересува от съществуването на отборчето им, но смятаме, че реваншисткият им последователен подход по обезкървяване на конкуренцията трябва да приключи", се казва в съобщението.

Дневник