След три десетилетия чакане "Ливърпул" се завърна на върха в английския футбол. Воденият от Юрген Клоп отбор стана шампион, след като "Челси" победи с 2:1 миналогодишния първенец "Манчестър сити".

Успехът на сините на "Стамфорд бридж" остави "Ливърпул" далеч напред начело във Висшата лига. Червените, които преди ден победиха с 4:0 "Кристъл палас", водят с 23 точки пред "Сити".

"Ливърпул" триумфира с рекорд, тъй като никога досега отбор не е ставал шампион на Англия седем кръга преди края на сезона. Досегашното върхово постижение беше пет кръга преди финала.

Това е 19-ата титла на Англия за "Ливърпул", с която отборът се доближава на една от рекорда на "Манчестър юнайтед", и първа от създаването на Висшата лига. Дългоочакваният триумф идва година, след като мърсисайдци спечелиха Шампионската лига под ръководството на Клоп.

В Лондон "Челси" поведе в 36-ата минута след отлична игра на Кристиан Пулишич. Американецът напредна сам и с много техничен удар преодоля Едерсон.

"Манчестър сити" изравни в 55-ата минута след забележително изпълнен фаул от Кевин де Бройне. Домакините си върнаха преднината в 78-ата минута. Тогава след намесата на системата за видеоповторенията (VAR) беше отсъдена дузпа за игра с ръка на Фернандиньо, който получи червен картон. Вилиан изпълни точно и вкара за 2:1.

Това постави начало на празненствата в Ливърпул.

Дневник