Обвинението към мен по делото ЕВН е, че не съм саботирал решението на Министерския съвет и не съм попречил на Агенцията по приватизация. Нямам задължението, нямам и правото да се бъркам в тази процедура. Това каза пред Би Ти Ви бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Повод за коментара му стана очакваното в неделя (28 юни) произнасяне на присъдите по делото за приватизацията на енергоразпределителното дружество.

Делото ЕВН придоби известност като процеса срещу издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и бившите министри в първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков (трима от шестимата обвиняеми). Процесът за продажбата на държавния дял от 33 % от ЕВН, извършена преди девет години, започна преди четири години, а обвинението е, че са нанесени щети на държавата в големи размери, като в обвинителния акт са посочени различни числа в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност.

През изминалия уикенд се проведе и последното заседание по делото. В събота за Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров поиска и задържане под стража на всички, ако бъдат осъдени.

Трайков обясни пред Би Ти Ви, че изпълнението на процедурата по приватизация на дружеството е изцяло в компетентността на едноименната агенция. По думите му тогавашният шеф на агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов също е изпълнявал решението на правителството, но към него и ръководената от него институция по това време няма нито едно обвинение.

"Конструкцията е следната - през 2010 г. Министерски съвет взима решение за мерки в подкрепа на фиска, които се подкрепят много силно от всички членове на тогавашното правителство. След това подчинената Агенция по приватизация извършва процедурата, избира инвестиционен посредник, възлага му оценки, подготвя процедурата и след това всичко отива на борсата. Това е за всички миноритарни пакети на всички ЕРП-та в страната. Така се съобразяват и следващите министри след мен. И трите пакета са продадени по идентичен механизъм", каза още Трайков.

Той обясни, че според експертизата цената на борсата е била по-висока от някои от другите варианти за справедлива цена. "Прокуратурата е направила някакъв качамак от сметки, сравняват ябълки с круши", допълни настоящият районен кмет в София.

"Прокуратурата вижда умишлена безстопанственост в това, че съм спазил закона и изпълнил решение на Министерски съвет", подчерта Трайков.

Дневник