Това, че са диагностицирани 166 души, е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300, защото при това положение 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитетът на болниците много бързо", коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той направи изчисленията, като даде пример, че от 1800 заразени в активна фаза на болестта към днешна дата около 21% са в болници, а нуждаещите се от интензивно лечение са близо 5%.

"В момента сме в пика точно от 15 юни, когато се свалиха мерките и когато хората си помислиха, че всичко вече е възможно и позволено", заяви Балтов, но и посочи, че "няма нужда да се всява паника".

Изтъкна, че най-тежките случаи от цялата страна се поемат от четирите големи болници в София - "Пирогов", Военномедицинската академия, "Света Анна" и Александровска болница. Такъв е проблемът в момента със Самоков, където има огнище на коронавирус, но болните не се лекуват в местното лечебно заведение, а се пренасочват към "Св. Анна" в София, а при нужда - и към "Пирогов".

В момента в "Пирогов" се лекуват 22 пациенти, един от които е на апаратна вентилация. "Това е може би една трета от капацитета ни", каза Блатов. Към днешна дата в столичната спешна болница няма заразени медици.

"Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба", заяви Балтов.

Според него "вече сме в периода на рационалното лечение на тази болест". На въпрос вярно ли е, че болници са отчитали пациенти като болни с коронавирус, без те да са заразени, той каза, че това са "долни инсинуации".

"Никой няма сметка да обявява мъртви души", заяви Балтов и посочи, че пътеката за коронавирус е изключително недофинансирана (600 лева), а заема голям финансов ресурс на болниците и наред с това при лечение на коронавирус има отдръпване на останалите пациенти.

"Категорично смятам, че хората много се разпуснаха, прекалено много се разпуснаха. Трябваше да има самосъзнание и самодисциплина и малко постепенно да влизат в живота", коментира още шефът на "Пирогов". Той призова хората да спазват трите мерки - дисциплина, дистанция, дезинфекция.

Дневник