Началникът на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП e арестуван след получен подкуп, а заедно с него и шефът на едноименния сектор, както и още днава служители от отдела.

Новината съобщиха на брифинг в МВР главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

Разследването е за чадър над наркотрафик

"Разследването е за дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основно с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици, не само на територията на България", заяви главният прокурор. Операцията по задържането им е започнала вчера, след 17 часа. Заслугата за разкритията е на отдела за вътрешна сигурност в МВР.

Още в началото на брифинга Гешев предупреди, че ще отговорят на въпроси само по темата и ако не са свързани с разследването по същество.

Имената на здържаните не бяха назовани на брифинга, но от източници от ГДБОП се разбра, че те са Цветан Панков - началник на отдела за наркотрафика, и Кирил Ванков - шеф на сектора.

На въпроса на "Дневник" от кога заемат постовете си в ГДБОП арестуваните шефове на отдела и сектора за борба с наркотрафика, Гешев каза, че този въпрос също е свързан с разследването. Но добави, че отдавна Панков е в системата за борба с наркоразпространението, знаел го още от 90-те години от едно районно управление в столицата и е потресен. Той не отговори дали арестите имат връзка с разкритото енотдавна количество кокаин в Студентския град.

Главният прокурор и вътрешният министър не коментираха и въпроса

дали разкритията са в резултат и на сътрудничеството с чуждите партньорски служби

Въпросът е важен, тъй като само преди седем месеца - през ноември миналата година, Цветан Панков беше награден за полицейски заслуги от посланика на Кралство Испания.

Иван Гешев коментира, че времето на недосегаемите свършило, независимо от коя институция, особено ако се отнася да най-висшия служител по борбата с наркотрафика. Той поздрави неколкократно "Вътрешна сигурност " на МВР и Специализираната прокуратура за разкритията.

И в момента продължават претърсванията на обекти и жилища.

Не и върви на ГДБОП с шефове по наркотрафика

Отделът за противодействие на наркоразпространението е едновременно хвален при залавяне на наркотици в големи количества, и потърпевш при разкрития за връзки с организирани престъпни групи, сочи бегъл преглд на публичната информация по темата. Преди четири години беше прекратено от прокуратурата разследване срещу бивш шеф на службата Станимир Флоров, отнасящо се за по-ранен негов период, коато е отговарял за борбата с наркотрафика.

Що се отнася до най-ниските полицейски нива - подозрения за връзките на патрули с дребните наркопласьори са публична тайна от години, споделяна от наблюденията на граждани.

Дневник