Американската аерокосмическа агенция (NASA) обяви конкурс за проектиране на тоалетна, която да използват мъжете и жените от програмата Artemis ("Артемида") за завръщане на Луната до 2024 г.

Наградният фонд на Lunar Toilet Challenge еf $35 хиляди, които ще се поделят между класираните на първите три места. За първите трима от категорията Junior за ученици до 18 години, представили оригинални идеи, ще има "обществено признание и предмети с логото на NASA".

Конкурсът е съвсем сериозен, защото, както обявяват организаторите, и завръщането на Луната няма да е за само няколко часа, както бе при програмата Apollo от 60-те и 70-те години на миналия век.

"Човечеството се завръща на Луната, за да установи присъствие, което да му помогне за евентуални пилотирани полети до Марс. (...) Тези астронавти ще ядят и пият и съответно ще ходят по малка и голяма нужда в състояние на микрогравитация и лунна гравитация. Докато са извън скафандрите си, те ще се нуждаят от тоалетна с всички възможности като тези на Земята", се казва в официалното съобщение.

Космически тоалетни има отдавна и в момента такава се използва на Международната космическа станция, но те са само за микрогравитация. NASA търси устройство от следващо поколение, което е по-компактно, по-ефективно и работещо и на Луната.

Агенцията вече работи по модернизиране на такива свои проекти "за улавяне и задържане", но отправя покана за идеи от цял свят, "знаейки, че хората ще подходят от позиция, различна от нагласата на аерокосмическите инженери".

Дневник