Това е свято място за всички нас. Оттук започва България. Плиска е символ на величието на българската държава, на нашата духовна мощ.

Това каза днес в Голямата Базилика на първопрестолна Плиска президентът на България Румен Радев. 

"От уважение към нашите предци трябва да влагаме повече разум, просветеност, отговорност в дните си днес. Историята ни задължава", каза още Радев.

Държавният глава днес и утре е на посещение в Шуменска област. Преди да разгледа старините на Плиска, той посети Нови пазар. 

След това в Алеята на писателите в "Двора на Кирилицата" той присъства на тържественото откриване на паметник на големия възрожденски революционер и писател Захари Стоянов. 

Покривалото на бронзовата скулптура, дело на проф. Иван Славов, бе свалено от уредника на къща-музей "Захари Стоянов" в село Медвен Милена Кашичева. По традиция пред паметника беше посипана шепа земя от родната къща на писателя, а потомката на Захари Стоянов Тоня Борисова изпълни част от своя моноспектакъл, посветен на революционера. 

"Захари Стоянов поставя началото на българската литературна историография и увековечава завинаги едни от най-драматичните и извисени периоди в нашата славна история. С това, което направи той, ние можем спокойно да се чувстваме убедени, и днес и за в бъдеще, че когато сме обединени от името на идеята за свобода, няма какво да ни спре. Когато сме готови да жертваме всичко в името на идеите за свобода, за равенство, за бъдещето на нашите поколения, ние можем смело да гледаме в бъдещето. Поклон пред делото на Захари Стоянов и всички родолюбиви българи", каза в словото си президентът Радев.  

По-късно тази вечер Румен Радев ще бъде гост на празника за Деня на Каспичан на пл. „Възраждане" в града.

ШУМ.БГ