Директорът на дирекция "Контрол" в централната управление на НАП Васил Панов напуска системата на приходната агенция по свое желание, считано от днес, 26.06.2020 г. Това се казва в съобщение на приходната администрация, качено на сайта й.

До провеждането на конкурс длъжността ще бъде изпълнявана от Раймонда Овчарова, началник отдел към дирекция "Контрол".

Панов работи в агенцията около 30 г., а напуска веднага след като е уведомил ръководството, без предизвестие, уточниха от НАП. Оттам отказаха да коментират какви са мотивите за това, като посочиха, че ако Панов прецени, сам ще ги оповести.

Освен с работата си в приходната администрация Васил Панов от 2012 г. е член и на Държавната комисия по хазарта. В началото на февруари бе подменен целият състав на комисията, след като се разбра, че през последните 5 години комисията е пропуснала да събере 500 млн. лв. без лихвите от хазартни оператори, като е допускала в противоречие със закона да се събират по-ниски такси.

В края на май депутатът от БСП Румен Гечев в поредно питане към финансовия министър Владислав Горанов по тема, свързана с облагането на хазарта, му препоръча да уволни Васил Панов, който по думите му е бил години наред в комисията по хазарта и ако е бил проспал от некадърност неплащането на таксите, значи нямал работа на държавната ясла. Тогава министърът избегна да коментира препоръката, но при друго питане по същата тема отново от Румен Гечев той обяви, че не смята за правилно да се освобождават държавни служители, за които не е доказана вина.

Междувременно в четвъртък сутринта обвиняемият бизнесмен Васил Божков във фейсбук пост публикува снимки, на които се вижда как прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който е наблюдаващ по редица нашумели разследвания, сред които и това срещу бизнесмена Васил Божков, излиза от Националната агенция за приходите. В придружаващия пост Божков пише: "През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ (Бойко Борисов - бел. ред.), МС (Менда Стоянова - бел. ред.) и ВГ (Владислав Горанов - бел.ред.) (2 пъти), може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорете сами."

В последващ пост Божков уточнява, че снимките е получил от симпатизант, както и че в петък, 26 юни, предстои да покаже "последствията от грубия натиск върху служителите на НАП". Днес обаче няма нова публикация по темата във фейсбук профила му.

Проверка на в. "Сега" в имуществените декларации на Панов показва, че във встъпителната му от 2012 г. той обявява само наследствена къща в Пловдив и автомобил "Форд", няма налични парични средства и влогове. Полупразни са и декларациите му за следващите години, като до 2016 г. включително Панов е декларирал само допълнителни приходи от наем и доход на съпругата на общата стойност 24 840 лв. През 2016 г. обаче той тегли банков кредит от 120 хил. лв. и купува половин апартамент от 117 кв.м. Цената на придобиване е 208 883 лв. За остатъка се твърди, че са дошли от други доходи извън трудовия договор и от съпругата. В следващите декларации отново няма влогове или налични парични средства, посочва изданието.

Дневник