Европейският съюз няма да отвори за Сърбия засега главата за свободното движение на работници - втората в преговорите за присъединяване. Това съобщи президентът Александър Вучич на днешното си посещение в Брюксел, предаде телевизия N1.

Очакваше се това да стане днес в белгийската столица. Сърбия, сочена като "напреднала" сред кандидатите за членство заедно с Черна гора, досега е отворила 18 от 35 глави, затворени са само две.

С това очакванията на Вучич за присъединяването на страната към ЕС се променят. Официално те досега бяха за 2025 г. - срокът, в който Белград и Подгорица се надяваха да може това да се случи.

Докато към момента Черна гора се придвижва по-бързо в преговорите и предстои да отвори последната си глава - решението бе съобщено преди два дни - очакванията за Сърбия станаха по-различни. Нараства натискът върху Брюксел от опозицията, евродепутати и правозащитни групи, които смятат, че упадъкът на демокрацията в страната изисква по-твърд подход на Европейската комисия.

Вучич получи над три четвърти мнозинство в парламента на изборите в неделя (по последни данни 189 от 250 депутати), но в условията на бойкот на опозицията. Той се опита да демонстрира сериозен дипломатически триумф по темата "Косово" с посещения в Москва и Брюксел, но последното - във Вашингтон - остана под въпрос, помрачено от изтеглянето на косовските лидери от преговорите заради обвинение към президента във военни престъпления.

В Брюксел, след среща от над час и половина с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Вучич каза, че вярва във възможността преговорите да приключат до 2024 г. - до края на мандата на новото правителство - а Сърбия да се присъедини към ЕС през 2026-а.

Фактически - макар формално да не залага в преговорите - членството в ЕС е обвързано със споразумение, което да нормализира отношенията с обявилото през 2008 г. независимост Косово. Брюксел подновява диалога през юли, но след обвинението към президента Хашим Тачи в Хага не е известно дали той ще е човекът, който ще се среща с Вучич.

Вучич и Сръбската прогресивна партия се представят като категорично проевропейски и поставят членството като основна цел на Белград, но държат на връзките с Русия и Китай и настояват, че външната политика на страната няма да се промени поне докато тя не стане част от блока.

Дневник