Американското разузнаване е установило, че руски военни са предлагали премии на свързани с талибаните бунтовници в Афганистан да убиват войници от САЩ и международната коалиция, съобщи вчера "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Вестникът се позовава на официални източници, според които още преди няколко месеца САЩ са установили, че бойна част на руското военно разузнаване, свързана с покушения в Европа, е предлагала през миналата година възнаграждения за успешни атаки в Афганистан. Смята се, че войнствени ислямисти или свързани с тях въоръжени криминални групи са получили пари от руснаците.

Според вестника президентът Доналд Тръмп бил уведомен за това разкритие, но администрацията още не е разпоредила ответни стъпки към Русия по случая. Белият дом, ЦРУ и Службата на директора на Националното разузнаване, отклониха искането за коментар на публикацията, посочи Ройтерс.
Реакцията на Москва: Лъжливи публикации

Лъжливите публикации за Русия и Афганистан вече доведоха до заплахи за наши дипломати, обяви снощи в туитър руското посолство в САЩ, предаде ТАСС.

    "Безпочвените и анонимни обвинения на "Ню Йорк таймс" по адрес на Москва като организатор на убийства на американски войници в Афганистан вече доведоха до преки заплахи за живота към служители в посолствата на Русия във Вашингтон и Лондон", заявява руската дипломатическа мисия във Вашингтон.

Реакцията на посолството е по повод статия на "Ню Йорк таймс".

Клуб Z