47 състезатели стартираха днес в тренировките на автомобилното състезание по скоростно изкачване „Планинско Шумен“ 2020, което е първи кръг от шампионата на България в тази класическа дисциплина. От първоначално заявените 49 автомобилисти в Шумен не участват Илия Царски и Пламен Георгиев.

Надпреварата бе открита официално днес пред паметника на Валерий Великов, който е издигнат на входа на парк „Кьошкове“. Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на известния шуменски пилот и поднесоха цветя пред паметника му. След това прозвучаха химните и бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Шумен. Честта да извисят флаговете получиха състезателите Пламен Камбуров, Динко Иванов, Добрин Борисов.

Състезателите, техните екипажи и феновете на автомобилния спорт бяха поздравени от заместник-кмета на Шумен Найден Косев, който пожела успешен старт и финал на автомобилистите.

Днес по програма са тренировките в състезанието, които са в три манша.

Пламен Камбуров (АСК ЛВ Авто Рейсинг Тим) с Шкода Фабиа РС в клас HC1 бе най-бърз днес в два от трите тренировъчни манша. В първия пилотът постигна време от 1:55,156 минути, във втория – 1:57,393. В третия Камбуров не финишира.

Искрен Веселинов (АСК Дианел рейсинг) с Хонда Сивик в клас НС4 бе втори днес и в трите манша.

Участващият извън класирането румънец Емил Жиня (АСК Autospeed Mangalia) с прототипа Norma завърши трети в първите два манша и спечели третия, но не успя да подобри времето на Камбуров.

Четвърти днес след трите манша на тренировките се нареди Александър Бурдинов (АСК Дианел рейсинг) с БМВ М3 в клас НС2.

Утре от 10,00 часа е същинската надпревара, която също е в три манша. След финала на трети манш утре ще има церемония по награждаване на победителите в „Планинско Шумен“, която ще се състои в района на старта до входа на парк „Кьошкове“.

ШУМ.БГ