Германия планира да използва предстоящото си 6-месечно председателство на ЕС, за да изведе блока от кризата с коронавируса по-силен от всякога, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Съзнаваме, че германското председателство има изключително високи очаквания, каза Меркел в седмичното си видеообръщение. Искаме да изпълним тези очаквания като работим за излизането от кризата заедно и същевременно подготвим Европа за бъдещето, допълни тя. Германия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Меркел уточни, че задачите на Германия в този период ще излязат извън прякото справяне с пандемията и ще се съсредоточат върху "трите ключови предизвикателства на нашето време," както ги определи германският канцлер. Целите, свързани с опазването на околната среда, ще бъдат на първо място в германския дневен ред заедно с дигитализацията и подновените усилия що се отнася до европейските единни външнополитически цели.

Специален акцент ще бъде поставен върху отношенията на ЕС със стратегически партньори като Китай, Русия, Турция и САЩ. Запазването на вътрешното единство в блока също ще остане водеща цел, каза Меркел. По-рано днес външният министър Хайко Маас се съгласи, че ЕС има много големи очаквания за германското председателство и тези очаквания са подсилени от пандемията.

За Маас трите най-важни цели на председателството са постигане на споразумение за многомилиардната програма за възстановяване след пандемията, за европейския бюджет, както и успешно приключване на Брекзит.

Дир.бг