Великобритания е готова да търгува с ЕС според правилата на Световната търговска организация (СТО), ако преговорите между Лондон и Брюксел за бъдещите им отношения се провалят. Това е заявил британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор днес с полския си колега Матеуш Моравецк.

Той (Джонсън) каза, че Великобритания ще води конструктивни преговори, но също ще бъде готова след приключването на преходния период да напусне ЕС при условията, с които се ползва Австралия в отношенията си със съюза, ако не бъде постигнато споразумение, се посочва в съобщение, разпространено от службата на британския министър-председател. Австралийския вариант на търговски отношения с ЕС означава прилагане на всички митнически споразумения, предвидени от СТО.

Великобритания излезе окончателно от ЕС на 1 февруари след три години преговори по условията за напускане, като сложи по този начин край на членството си в Евросъюза, продължило 47 години, припомня ТАСС. Брюксел и Лондон се споразумяха за преходен период до края на годината, през който за Великобритания важат европейските разпоредби.

През този период двете страни трябва да съгласуват документ за това какви точно ще бъдат бъдещите им отношения. Предвижда се също постигане на споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. /БТА

Дневник