"Медийният собственик Иво Прокопиев е заплашен със затвор заради изказване на мнение! Призоваваме местните власти да спрат продължаващия институционален и правен тормоз на "Икономедия"."

Това пише в Twitter Европейският центъра за свобода на печата и медиите по повод делото "EVN", в което обвиняеми са бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

Както отбелязват от ЕЦСПМ, Прокопиев е обвинен, че е улеснил бившият финансов министър Дянков да продаде държавния дял в EVN по занижени цени, като е изказал мнение в консултативния Национален съвет за тристранно сътрудничество. Издателят е заплашен от 3 до 10 години затвор и глоба, а решението на съда се очаква днес.

Притеснение за изхода на делото изказват и от Асоциацията на европейските журналисти. Според тях осъдителна присъда би навредила изключително на медийната свобода в България, и има причина да се смята, че основна причина за делото срещу Прокопиев е разследващата работа и критичната позиция на издаваните от него медии.

Притеснен съм от развитието на делото, отбелязва и главният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делуар в Twitter.

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за медийна свобода Арлем Дезир пък също отбелязва, че следи делото, и че плурализма и свободата на медиите трябва да бъдат запазени и уважавани.

Анализаторката от Комитета за защита на журналистите Гулноза Саид също призовава властите да прекратят делото и да "оставят журналистите от Дневник и Капитал да работят на спокойствие".

Подобна позиция изказват и от фондация "Конрад Аденауер", Европейската асоциация на издателите и Световната асоциация на издателите.

Клуб Z