Възрастни жители на източния полски град Бялисток седят на пейки след отминаването на лятна буря с малки полски знамена в ръце, в очакване на човека, когото наричат "моя президент".

Те са живели десетилетия под официално атеистичното комунистическо управление, преживели са бедност по време на прехода към капитализъм и са станали свидетели на масовото заминаване на младежи, когато Полша се присъедини към Европейския съюз през 2004 г.

Сега тези хора усещат, че най-накрая са получили това, което са искали: президентът Анджей Дуда и националистическата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), с която той е свързан, споделят техните традиционни католически убеждения и са им върнали част от новото богатство на Полша чрез програми за социални разходи, въведени през последните пет години, откакто са на власт.

"Това, което направиха (управляващите) за пет години, не е било направено за предишните 50 години", каза 80-годишният Вацлав Валук, един от онези, които чакат Дуда, и добави: "Нещата никога не са били толкова добре."

Такива силни убеждения в консервативни крепости като североизточния район около Бялисток обясняват защо Дуда е най-популярният от общо 11 кандидати на президентските избори в Полша в неделя. Районът, недоразвит и беден от десетилетия, бе преобразен от процъфтяващата икономика и европейските инвестиции, с нови пътища и кипящ от живот градски център, пълен с кафенета и магазинчета за сладолед.

Социологическите проучвания показват, че Дуда има близо 40 процента подкрепа сред избирателите в опита си да спечели втори мандат, пред кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който събира близо 30 процента. Всички останали кандидати са с под 10 процента подкрепа.

Ако Дуда не успее да получи мнозинство от гласовете, необходимо за спечелване на изборите на първи тур, ще има втори тур на 12 юли.
Това може да сведе сблъсъка до двамата 48-годишни политици, въплъщаващи дълбоко разделената държава: Дуда, представляващ поляците с традиционалистки и националистически възгледи, срещу Тшасковски, кмет, владеещ много езици, чиито привърженици искат либерална и космополитна страна.

Според допитванията подобен балотаж би бил много оспорван.

Дуда може да получи импулс от срещата си в сряда с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом - покана, толкова близо до неделния вот, че някои и я смятат за пряка намеса от страна на американския лидер.

Голяма част от подкрепата за Тшасковски идва от поляци, недоволни от правителството, което обвиняват в корупция, разпалване на хомофобия и ксенофобия и подкопаване на демократичните устои на страната.

"Ще гласувам за всеки кандидат, който е срещу Дуда, и за момента Тшасковски има най-добри шансове да го победи", каза Павел Беднарчик, 40-годишен дърводелец от Бялисток, докато чака предизборна проява на Тшасковски в града на следващия ден след митинга на Дуда. 

Дуда и управляващата партия ПиС спечелиха отделните президентски и парламентарни избори през 2015 г. и оттогава президентът е подписал повечето от законите, които партията е предложила, включително предизвикалото полемика законодателство, даващо й контрол над върховните съдилища и други съдебни органи. Неговите критици подигравателно го наричат "Писалката".

"Ако му дадат телефонен указател, ще подпише и него", каза Беднарчик.

Оттогава Полша е в постоянен конфликт с Европейския съюз, който осъжда промените в съдебната система като по-обща заплаха за демократичните стандарти.

Критиците укоряват Дуда и за негативната му кампания. Той нарече полската опозиция "вирус, по-лош от коронавируса" за полската икономика, въпреки че тя преживя години на стабилен растеж. Той изрази готовност да защитава семействата от "ЛГБТ идеологията".

Междувременно финансираната от данъкоплатците обществена телевизия използва антисемитска метафора, за да се опита да представи Тшасковски, който е католик, като човек, свързан с чуждестранни еврейски интереси.

Либералните критици на Дуда виждат в изборите последна възможност да спрат необратимото подкопаване на демокрацията в Полша и шанс да обърнат тенденцията към популизъм в глобален мащаб.

ЛГБТ активисти казват, че усещат нечовешко отношение в реториката на Дуда, и излязоха на демонстрации. Една от тях се състоя часове преди речта на Дуда в Бялисток, където хора се събраха с плакати с надписи "Любовта е любов" и "Аз съм човек".

Ева Мястковска, майка на син хомосексуалист, каза, че реториката на Дуда и други консервативни политици срещу сексуалните малцинства предизвиква страдания и страх за поляците, които са гейове и лесбийки, и за техните семейства.

"Те се позовават на християнските и семейни ценности", заяви тя и добави: "Но всъщност всичко, което правят, е в разрез с християнството и защитата на семейството."

Привържениците на консервативната партия хвалят Дуда за противопоставянето му на все по-видимото движение за правата на хомосексуалистите. Те казват, че с демокрацията всичко е наред и подкрепят твърдението на правителството, че реформира съдилищата, за да изчисти дълбоко вкоренената корупция.

"Той е католик, християнин, придържа се към вярата, следва Църквата", заяви Зенон Перковски, привърженик на Дуда от Бялисток.

Дуда и ПиС са популярни и заради спазването на обещанията, направени преди пет години за лансиране на социални програми, на които сега е приписвана заслугата, че са измъкнали много поляци от бедността.

Управляващите въведоха месечна надбавка от 500 злоти (125 долара) за семействата за всяко дете под 18 години, независимо от семейните доходи. Те намалиха възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години за мъжете и на 60 години за жените, повишиха пенсиите, намалиха цените на някои лекарства, а миналата година въведоха също парични надбавки за пенсионерите.

Надбавките и понижаването на възрастта за пенсиониране са толкова популярни мерки, че Тшасковски обеща да ги запази, като каза, че е чул исканията на избирателите. Той принадлежи към "Гражданска платформа" - центристка про бизнес партия, която отказа да увеличи социални разходи, когато бе на власт в периода 2007-2015 г. Тази политика помогна на държавния бюджет, но бе обвинявана за нарастването на социалното неравенство.

Антони Кришило, 74-годишен пенсиониран шофьор на такси, каза, че по-рано животът е бил по-тежък. От петте му деца едното починало, а останалите четири напуснали Полша, за "да си изкарват хляба", и не се върнали. Преди пет години пенсията му била 1700 злоти (430 долара) и той не е можел да си позволи лекарство за сърце, струващо 500 злоти (125 долара) на месец.

Сега пенсията му се е повишила, цената на лекарството е намаляла и той може да си позволи да го приема ежедневно. Кришило казва, че е още жив благодарение на Дуда.

"Мога да му целуна краката", заяви той.

В речта си в Бялисток Дуда обеща да продължи да повишава стандарта на живот на поляците, докато страната му не догони Западна Европа.

"Искам Полша, която знае как да защити най-слабите", каза президентът пред множеството, което го приветства с възгласи: "Анджей Дуда!" и "Да живее Полша!".

БТА, Клуб Z