Щатите Тексас и Флорида се отказаха от разхлабването на мерките срещу COVID-19 след рязък скок на случаите - вчера само Флорида обяви 9500 заразени за ден. Университетът "Джонс Хопкинс" обяви, че потвърдените случаи са най-малко 2.506 млн. в страната.

Това стана, след като преди дни здравните власти заявиха, че истинският брой заразени може да е 10 пъти по-голям и да достига 20 млн, а вчера бе отбелязан рекорден брой новозаразени. Въпреки това Вашингтон настоява, че ситуацията се стабилизира в голяма част от страната.

В западните и южните щати увеличението на случаите се дължи основно на разпространяването на заразата сред млади американци - между 18 и 34 г., каза ръководителят на Центровете за контрол и превенция да заболяванията Робърт Редфийлд, цитиран от Би Би Си.

Бразилия отбеляза 38 693 нови случая на заразяване с коронавируса за последните 24 часа, с което общият брой на заразените достигна 1 313 667, предадоха "Ройтерс" и ТАСС, като цитират информация на министерството на здравеопазването. За последния ден са регистрирани и нови 1109 смъртни случая. Общо жертвите на новия коронавирус в страната са 57 070.

Според сводката на министерството на здравеопазването за последната седмица са открити рекордните 246 088 нови случа. Този показател беше относително стабилен за около две седмици в началото на месеца, но от средата на месеца започна да расте. Броят на смъртните случаи обаче отбеляза спад.

Броят на оздравелите от коронавируса надхвърля 715 хил. души, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. Най-тежка е епидемиологичната обстановка в югоизточния бразилски щат Сао Пауло и едноименния мегаполис, който е негова столица. В региона са отбелязани 265 518 заразени, от които са починали 14 263.

Дневник