Задържаните началници отдела за борба с наркотрафика на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са действали като организирана престъпна група поне от 2017 г. От събраните до момента доказателства обаче може да се предположи, че са започнали незаконната си дейност още през 2014 г. Това се разбра от пресконференция на говорителя на главния прокурор Сийка Милева и наблюдаващите прокурори.

В петък се разбра, че началникът на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП e арестуван след получен подкуп, а заедно с него и шефът на едноименния сектор, както и още двама души. Разследването е за чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици. Акцията накара премиерът Бойко Борисов да поиска и да получи оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Милева обясни, че общо 4 души са задържани. Двама от тях са висши служители на ГДБОП, пряко ангажирани в борбата с престъпленията, свързани с наркотици. Третият е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Полиция", който се занимава с престъпления свързани с моторни превозни средства. Четвъртият не е служител на МВР. Той е бил посредник на получаваните подкупи.

Изнудван от задържаните е подал сигнал срещу тях. По думите на Милева той многократно е давал между 5 и 10 хил. лева, за да получава информация как и къде да се укрие, когато полицията е искала да го задържи. Той е участвал и при даването на подкупа, с който беше хванат единият от висшите полицаи.

Двамата висши служители на ГДБОП демонстрирали неразбирателство помежду си пред престъпните групи. Единият плашил, че ще започне разследване, като правил фиктивни преписки, а другият след това предлагал да реши проблема срещу пари. Те използвали т.нар. преки телефони, за да комуникират помежду си. Сийка Милева обясни, че внимателно избирали местата за получаване на подкупите, което може да бъде изчистено при получаване на подкупи.

Стефан Банков от "Вътрешна сигурност" към МВР уточни, че операцията е безпрецедентна за последните десетилетия. Той определи поведението на получаващия подкупите висш полицаи като "изключително нагло и арогантно", като "той не се спираше пред нищо, за да получи парите". По думите му двамата покровителствали канал за наркотици към Европа. Той добави, че има данни, че те имат общо и със задържания преди месец над 300 кг кокаин в столичния Студентски град.

"Засегнат е и международният авторитет на страната, защото те са осъществявали сътрудничеството с чужди служби. Били са провалени редица наказателни производства след предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица. Има и много провалени акции заради действията им", каза още Милева.

На тримата задържани служители на МВР е поискана мярка задържане под стража, а на четвъртият участник е наложена парична гаранция от 5 хил. лева.

Дневник