Русия проведе експеримент по използването на "рояк" от изтребители Су-35, ръководени от самолет от 5-о поколение Су-57, предаде ТАСС, цитирайки източници от отбранителния комплекс.

"Експериментът се проведе в реални бойни условия, в "рояка" беше включена група изтребители Су-35, ролята на командно-щабния самолет изпълняваше Су-57", съобщи един от източниците.

Друг източник обясни, че между изтребителите се води обмен на информация в реално време. Информационно-управляващата система на всеки самолет автоматично обработва както данните на собствените датчици, така и на другите самолети. Използването на "рояк" повишава съществено ефективността на изпълнение на бойните задачи, добавиха източниците. Те не уточниха кога и къде е бил проведен експериментът.

"В бъдеще информацията от всички сензори на самолета, както и от системите за противовъздушна отбрана, спътниците и сухопътните средства трябва да постъпва в единна система, която да създаде единно информационно поле за земята, въздуха и Космоса. И в него при подкрепата на изкуствен интелект ще се случва разпределение на бойната работа, включително за авиацията", обясни руският военен експерт Виктор Мураховский, главен редактор на сп. "Арсенал Отечества".

Той уточни, че подобни разработки водят САЩ, за своите изтребители F-35, но нито една от двете страни все още не е успяла да създаде единна информационна система за всички родове войски.

/БТА, Дневник