Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев призна, че е трябвало да се забави отпускането на поне две от ограничителните мерки, въведени заради разпространението на коронавируса. Това са разрешаването на провеждане на спортни събития, при това с публика, и отварянето на нощните заведения. Според члена на Националния оперативен щаб това са два от факторите за увеличаване на броя на регистрираните заразени в последните две седмици.

Думите му идват, след като се взе решение, че на финала за Купата на България ще бъдат допуснати 12 000 души на стадиона. Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, издадена преди това, на стадион се допускат до 1000 души в сектор.

Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 000 души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", добави доц. Кунчев пред бТВ. Уточнявайки, че това е личното му мнение. 

По думите му, ако отпускането на мерките е било забавено, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден.

Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“ - в България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Мерките не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“. „Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви Кунчев, цитиран от бТВ.

Доц. Ангел Кунчев се въздържа от прогнози дали епидемията ще затихне през есента, като отбеляза, че предишната му прогноза за лятото не се е реализирала, но все пак допълни, че иска да види как ще се отразят юлските жеги на коронавируса и дали той ще реагира като традиционните респираторни вируси.

Той обясни и защо се е стигнало до бързата отмяна на заповедта за задължително носене на маски на закрито. По думите му тогава се е очаквала голяма доставка на маски от Европейската комисия, която така и не се е осъществила. Ограниченият достъп на хората до маски довел до решението да бъде отменена заповедта.

Според държавния главен здравен инспектор в момента страната ни е в пика на  епидемията и това се дължи най-вече на събирането на хора и комуникацията между тях.

"Мен ме плаши огромният оптимизъм, който виждам навсякъде около себе си. Много хора решиха, че са им омръзнали забраните", добави Кунчев.

Клуб Z