Християните по света днес почитат светите апостоли Петър и Павел. В България денят е известен още като Петровден.

Свети апостол Петър е един от любимите ученици на Исус и следва Спасителя неотлъчно до Възнесението. Роден е в град Бетсаида в семейството на Йонас и Йоанна. Рожденото му име е Симон, а после е наречен Петър (от гръцки - камък) от Иисус Христос заради силната му вяра. Бил е беден рибар.

Брат му Андрей Първозвани - първият ученик на Иисус, го запознава със Спасителя и впоследствие Петър става негов най-приближен следовник. По време на съда над Иисус Петър се отрича от него три пъти, но после се разкайва искрено и получава опрощение от Божия син.

Св. Петър произнася първата проповед след Петдесетница, когато се смята, че Христос установява своята църква на земята. В живота си апостолът проповядва учението на Христа на много места по света. Умира в Рим през 67 г., разпнат от император Нерон. Бил е на 75 години.
Свети апостол Павел е роден с името Савел. Първоначално той е бил сред гонителите на християните. Приема Христа в сърцето си след случка, оказала се повратна за него. На път за Дамаск, където трябвало да арестува християни, той съзрял силна светлина, от която се чул глас: "Савле, Савле, защо ме гониш?... Аз съм Иисус, Когото ти гониш." Савел ослепял от ярката светлина. Три дни по-късно един от християните, когото той трябвало да задържи, се помолил за зрението му и той прогледнал.

След това Савел се покръстил, сменил името си на Павел и започнал да проповядва. Също като св. Петър той е разпнат на кръст на 29 юни 67 г.

Народните обичаи

Празникът има запазено място и в народния календар. Във фолклорната традиция св. Петър е приеман за ключарят на райските порти.

Смята се, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците - обикновено петел.

На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

Дневник