България няма задължението да уведомява Европейската комисия за промените в проекта изграждането на АЕЦ "Белене". Това ще е длъжен да направи в тримесечен срок избраният нов инвеститор след като и ако процедурата за определянето му приключи успешно. Това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й дебатът в обществото по темата идва от факта, че "Европейската комисия казва, че той е нов, който трябва да се нотифицира изцяло", защото е бил спрян официално през 2012 г. По думите на Петкова, която е юрист, това не е така, защото Народното събрание е отменило въпросното решение, тоест "статусът е върнат към момента преди спирането".

Коментарът на Петкова е по повод отговор на Европейската комисия до адвокат Албена Белянова, публикуван миналата седмица от изданието Euroactiv. Според писмото от Брюксел централата няма лиценз и България не е направила нищо за започването на процедура по лицензиране. "Това, което е направено през 2007 г., не е актуално и планираният нов инвестиционен проект следва да бъде предмет на изцяло ново съобщение съгласно член 41 от Договора за Евратом", се казва в писмото от Брюксел до адвоката. Подробностите от отговора, подписан от Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален директор, генерална дирекция "Енергетика", от името на изпълнителния заместник-председател Маргрет Вестегер, както и на комисарите Симсон, Бретон и Синкявичюс, четете тук.

Дневник