Европейският съюз ще вложи повече средства за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да запази позициите си и да бъде в крак с амбициите на САЩ и Китай, заяви Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, който отговаря и за космически сектор, в интервю за "Ройтерс".

През последните десетилетия Европа се стреми да изгради независим от САЩ и Русия достъп до Космоса, за да подпомогне индустрията си, и има редица успехи като ракетите "Ариана" и системата "Галилео", която е отговор на американския GPS.

Появата на американски компании като SpaceX с нейните ракети за многократна употреба, както и бързият напредък на Китай, включително първото кацане на далечната страна на Луната миналата година, дава нов тласък на амбициите на Европа.

"Космосът е една от силните страни на Европа и ние ще осигурим нужното, за да ускорим развитието в тази сфера", каза Бретон.

За първи път бюджетът на ЕС ще бъде използван за развитието на нови технологии за изстрелване на ракети, включително такива за многократна употреба.

ЕС за първи път ще подпише споразумение с "Арианаспейс" за 1 милиард евро гарантирани поръчки в замяна на повече иновации, като това трябва да даде и по-голяма видимост на усилията на съюза.

"SpaceX предефинира стандартите за ракети, така че "Ариана 6" е необходима стъпка, но не и крайната цел: трябва да започнем да мислим отсега за "Ариана 7", каза Бретон.

Бретон, който се надява Европейската комисия да осигури 16 милиарда евро за космически изследвания в следващия си бюджет, заяви, че ще предложи Европейски космически фонд от 1 милиард евро за стимулиране на нови компании и идеи. Той също така иска да започне състезание, което да предостави безплатен достъп до ракети и сателити на стъртъп компании, за да стимулира иновациите.

Бретон планиране по-ранно въвеждане на новото поколение спътници за сателитната навигационна система "Галилео" - в края на 2024 г. вместо през 2027 г. Новите сателити ще могат да взаимодействат помежду си и ще предоставят по-точен сигнал.

Друг проект е сателитна система, която да даде високоскоростен достъп до интернет на всички граждани на ЕС, и система за управление на космическия трафик, за да се избегнат сблъсъци в Космоса, които стават все по-вероятни с бързото увеличаване на броя на спътниците.

Дневник