Зелените и левите им съюзници спечелиха значителни победи на втория тур на местните избори във Франция, поемайки властта в градове като Лион, Страсбург и Безансон.

Първият тур на изборите бе през март, но вторият бе отложен заради коронавируса. Активността и сега бе много ниска.

Зелените или подкрепяни от тях политици взимат още Марсилия, Бордо и Нанси. Кметът на Париж Ан Идалго спечели с лекота и ще управлява града и по време на Летните олимпийски игри през 2024 г.

Кандидат на крайнодясната "Национален сбор" победи в южния град Перпинян - партията за пръв път от 20 години печели френски град с население от над 100 хил. души.

Партията на президента Еманюел Макрон не успя да спечели нито един голям град, отбелязва Би Би Си. Премиерът Едуар Филип обаче постигна победа с кандидатурата си за кмет на Хавър. Конституцията на Франция позволява на Филип да номинира свой заместник на кметския пост, а той да остане премиер.

Политическото бъдеще на Филип щеше да бъде поставено на карта, ако бе изгубил изборите, пише ДПА. Той заяви, че възнамерява да остане премиер, докато Макрон е доволен от него. Все пак не е изключено да се обсъди рокада в правителството, отбеляза "Ройтерс".

Популярността на Зелените нараства в няколко европейски държави, засилвана от ключовото значение на въпроса с климатичните изменения, отбелязва агенция "Франс прес'. Представители на Зелените спечелиха министерски постове в Швеция, Финландия и Австрия. Силно е тяхното присъствие и в германските властови органи.

Дневник