Медицински и защитни маски за лице се превърнаха в норма посред пандемията и японският стартъп Donut Robotics разработи "умна маска". Тя е свързана с интернет, може да предава съобщение и да превежда от японски на 8 езика.

Наричана още c-mask, тя се поставя върху стандартна маска и се свързва чрез Bluetooth със смартфон или таблет. Инсталираното на тях приложение помага речта да се превръща в текстови съобщения, да започва телефонни разговори или да усилва гласа на човека, който я носи.

"Усилено работихме години наред да разработим робот и използвахме тази технологии за продукт, която отговаря на промените, предизвиквани от коронавируса в обществото", казва за "Ройтерс" Тайсуке Оно, ръководител на компанията.

Инженерите на Donut Robotics стигнали до идеята, докато търсели продукт, който да помогне на стартъпа да оцелее в икономическата криза. Компанията вече имала договори за доставка на роботизирани гидове и преводачи за токийското летище "Ханеда", но блокирането на самолетните полети застрашило бъдещето ѝ.

Първите 5000 бройки от "умната" маска ще бъдат изпратени на клиенти през септември. Оно опитва да навлезе и на пазарите на Китай, САЩ и Европа. Според него там проявили силен интерес.

Цената е около 40 щатски долара и в Donut Robotics смятат, че може да излязат и на масовия пазар за подобни продукти, който не е съществувал преди няколко месеца. Част от приходите може да идват от услуги, за които притежателят на маската се абонира чрез приложението за нея.

Изработването на първия прототип отнело около месец - за да се пригоди софтуер за преводи, написан за роботите на компанията. Дизайнът на маската е направен пред 4 години от Шунсуке Фуджибаяши, един от инженерите, за студентски проект за интерпретиране на реч чрез проследяване движението на лицевите мускули.

Оно разказва, че събрали финансиране за Donut Robotics от японската платформа за краудфъндинг Fundinno. Първоначалната им цел била 7 милиона йени, но тя била покрита за 3 минути. Когато спрели набирането след 37 минути поетите ангажименти вече били 28 милиона йени (около четвърт милион евро).

Дневник