Бившият президент на "Марица" и кандидат за президент на Българския футболен съюз (БФС) Христо Христов обяви, че преди две години е дал пари в брой на член на изпълкома, за да се манипулира мач на тима от Пловдив.

"Като президент на "Марица" дадох пари в брой на член на изпълкома, за да манипулираме футболен резултат. Името на човека ще съобщя на Конгреса на БФС. Това е много важно, не се страхувам, дадох му пари в брой няколко дни преди мача с цел да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, но тази практика трябва да престане", обяви Христов на пресконференция.

Бизнесменът отказа да назове точната сума или да каже кой е членът на изпълкома. По-късно добави, че сумата му е върната.

"Сумата не беше много голяма. Човекът няколко дни след мача ми я върна. Мисля, че това не е най-важното."

Разкритията на Христов идват в момент, в който мач от Първа лига между "Витоша" (Бистрица) и "Царско село" се разследва.

През април Христов обяви намерението си да се кандидатира за ръководния пост в БФС. Той вече не издържа "Марица", като се обяви за промени в българския футбол.

"От четири години съм във футбола, на втората съм се сблъскал с такова нещо. Затова знам, че трябва да има промени в българския футбол - да няма президенти в Изпълкома. Аз съм независим", добави Христов и подкрепи искането на Наско Сираков за промяна в договора за телевизионните права.

Христов зададе въпроси към БФС за решението "Спортист" (Своге) да допълни състава на Втора лига за сметка на "Марица". Това беше преценено след оглед на базите на двата клуба.

"Относно лобизма на Своге ще ви кажа, че са замесени кмет, бивша футболна легенда и човек от съдийските среди. Лицето Христо Йовов няма нищо общо. Говорим за сума от порядъка на 10-15 хиляди лева, които са обещавани напред-назад. Кой ги е взел не знам, но мога да съдействам на съответните органи, ако е нужно. Вярвам единствено на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Гешев."

Той обяви, че ще сезира УЕФА и ще обжалва решението, тъй като първоначално "Марица" беше поканен да играе във второто ниво на футбола.

До момента Христов е единственият официално обявен кандидат. Бившият президент на "Нефтохимик" Христо Порточанов беше издигнат от третодивизионния "Септември" (Симитли), но до момента не е коментирал. По думите на Христов "в момента се подготвя кандидатурата на Емил Костадинов".

Дневник