Европейският съюз ще се отвори за граждани на Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и евентуално Китай от 1 юли.

Засега това е решението, до което са стигнали дипломатическите представители на съюза, видяно от авторитетното издание "Политико". То трябва да бъде официално одобрено от ЕС-27 по-късно днес.

Решението за Китай е условно, тъй като страната трябва да гарантира, че тя също ще допуска граждани на ЕС.

От списъка липсват САЩ, Индия, Бразилия, Русия и други държави, от които на континента идват множество туристи. В тях обаче процентът заразени е по-висок от средното за ЕС, което е изискване за падането на ограниченията за влизане. Според последните данни от Университета "Джонс Хопкинс" заболелите по света са достигнали 10 млн., над четвърт от тях в ЕС.

Разрешенията са за "пътувания, които не са от първостепенно значение". Сред първостепенните причини са пристигането на сезонни работници, дипломати, студенти и хора, търсещи убежище. Също така моряци и транзитни пътници.

Гражданите на микродържавите в Европа - като Монако, Андора, Сан Марино и Ватикана - неформално също ще получат разрешение да пътуват.

Дневник