Регресът със състоянието на човешките права в България през 2019 година е повсеместен, но сферите, в които се наблюдава сериозно влошаване са медиите, съдебната власт и правото на сдружаване. Това отбелязва в годишния си доклад Българският хелзинкски комитет (БХК), който беше представен в понеделник.

През изминалата година е имало тежък политически натиск над журналисти и медии, дейността на гражданския сектор е била възпрепятствана, а към организациите е имало неспирни очернящи кампании и акции, съдът е бил обругаван, а в законодателството е имало инициативи, които са поставяли под въпрос логиката и правото, става известно още от доклада.

Гражданското участие във властта е под въпрос

За първи път организацията отбелязва в него безпрецедентната атака към гражданския сектор. "Беше проведена активна медийна кампания, целяща да дискредитира гражданския сектор като цяло и да нормализира отказа на институциите да кооперират и да се отчитат пред гражданските организации", пишат още от БХК.

Председателят на организацията Красимир Кънев отбеляза няколко примера за влошаващото се положение в тази сфера. На първо място още през 2018 година са започнали очернящи кампании срещу организациите, поддържащи Истанбулската конвенция и Стратегията за детето. "Редица министерства престанаха да комуникират с гражданските организации. "В началото на януари 2020 година - 62 неправителствени организации се подписаха до вицепрезидента на Европейската комисия с искане за защита на вълната от атаки срещу проевропейското гражданско общество", отбеляза Кънев. Като пример за влошаващото се положение, Кънев посочи и атаката срещу членове на Съюза на съдиите (ССБ) - най-голямата магистратска организации, след решението на състав на Софийския апелативен съд (САС) за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. "Това доведе до свиване на възможностите на тази организации да бъде активен гласн на своите членове", смята Кънев.

През 2019 година е имало и няколко искания за забрана на регистрирани македонски сдружения, което също според правозащитниците е безпрецедентно. Мотивите, с които се иска закриването им, са отбелязвани в много решения на Европейския съд по правата на човека като несъотвестващи на европейската конвенция.
Безпрецедетен регрес в тази сфера, не сме наблюдавали такъв през всичките години.

От БХК коментираха и атаката към Съвета за развитие на гражданското общество, който беше сформиран към Миистерски съвет. Бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров се притесни, че органът, в който влязоха критични към управляващите неправителствени организации, може да харчи непрозрачно бюджетни пари и препоръча съставът му да се преразгледа.

"Бих се шокирал, ако се нулира избора. Този съвет беше сформиран изцяло в съответствие със закона и беше оспорен, само защото резултатът беше незадоволителен за правителството и някои организации. Обезсилването му обаче може да стане и като не са дадат пари, защото това му е основната функция да разпределя средства", прогнозира още Кънев.

Арогантността в натиска към журналистите се увеличава

Ситуацията със свободата на словото и на медиите в България, както и качеството на медийното съдържание продължава да се влошава и през 2019 - та година, отбелязва още доклада.

"Две от трите най-гледани телевизии получиха ново, благосклонно към управляващите ръководство. За генерален директор на БНТ беше избран Емил Кошлуков, въпреки съмненията в професионалните и етичните му качества. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши Нова телевизия да бъде продадена на братята Кирил и Георги Домусчиеви, след като преди това беше забранила придобиване от чешкия бизнесмен Петер Келнер. Както в обществената, така и в частната телевизия смяната на мениджмънта беше последвана от радикални промени в екипа и редакционната политика", отбелязват още от правозащитната организация.

Като пример за натиск в доклада са включени отстраняването на Силвия Великова като водещ, спирането на излъчването на БНР, както и институционалния и прокурорски натиск над "Икономедиа".

"Ударихме ново дъно по отношеие на нарушаване на етичните медийни стандарти. Това се видя в предизборната кампания на местните избори, както и при публикуването на лични данни на ученик, разследван за радикализация", коментира Надежда Цекулова, директор на програмата на БХК "Кампании и комуникации". През 2019 година продължава тенденцията да се допуска безкритично използване на реч на омразата, като твърде често тя идва от официални лица и органи на властта. Като позитивен момент от изминалата година, от организацията отбелзват старта в България на Радио "Свободна Европа".

Министърът на правосъдието бетонира статуквото на прокуратурата

Третата сфера, в която правозащитниците отбелязват сериозен регрес е съдебната власт. Като примери бяха дадени процедурата за избор на нов главен прокурор, която е била опорочена и изцяло в съглашателство с изпълнителната власт.

"Правосъдният министър Данаил Кирилов работеше за запазване статуквото на прокуратурата и за това да няма никакви възможности главният прокурор да бъде разследван", коментира Адела Качаунова, директор на правната програма на БХК.
Пълният текст на доклада, може да прочете тук

Дневник