Иран е издал заповед за арест на Тръмп и търси съдействие от Интерпол за задържането на американския президент и 30 други, които Техеран обвинява за нападението с дрон в Багдад от 3 януари тази година, при което бе убит генерал Касем Солеймани, предаде държавната катарска медия "Ал Джазира".

Прокурорът на Техеран Але Алкасимер обяви, че срещу отговорните лица са повдигнати обвинения за "убийство и тероризъм", предаде агенция ИСНА. Той не изброи имената на други обвиняеми с изключение на американския президент. Иран подчерта, че ще си търси правата и след края на управлението на Тръмп.

Интерпол все още не е коментирал призивите на ислямската република за издаване на "червена бюлетина". "Червените бюлетини" не могат да принудят страните да арестуват или екстрадират лицата, за които са издадени, но създават проблеми за правителствените лидери и ограничават възможността за пътуване на обвиняемите.

Вероятно Интерпол няма да уважи молбата на Иран, тъй като в правилника на организацията изрично е забранено "да предприема всякаква намеса или дейност от политически" характер.

Клуб Z