Повече сектори да могат да кандидатстват за мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество. И работодателите, и синдикатите одобриха единодушно новия дизайн на мярката, предаде БТА.

Мярката ще е с акцент върху хотелиерския и ресторантьорския сектор и специално върху сезонните работници, а в сектора на здравеопазването за компенсации ще могат да кандидатстват всички, които нямат сключен договор със здравната каса, включително лекари по дентална медицина. Ще могат да кандидатстват и частни детски ясли и градини, както и учебни центрове. Средства няма да се изплащат за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности и държавно управление.

Мярката ще действа до 30 септември, а при необходимост може да бъде удължена и до края на 2020 г., съобщи социалният министър Деница Сачева. Ако се наложи мярката да бъде продължавана, тя ще е за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения с възстановяването.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за тази година, но следва да са ги декларирали като дължими. Трябва да са платили данъците си към 31 декември 2019 г.

Подпомагането на работниците ще е по същата схема - за всеки осигурен ще се предоставят средства в размер на 60% от осигурителния доход за май 2020 г., както и 60% от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца в периода от 1 юли до 30 септември 2020 г. За сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" за наетите след 1 юни 2020 г. критерият е осигурителен доход за длъжността.

От 1 юли мярката 60/40 ще действа заедно с две схеми по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси. Работодателите от сектора на туризма и пътническите превози ще могат да кандидатстват освен за 60/40 и за компенсации от 290 лв. Също от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която могат да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева и осигуровките. Ако работодател кандидатства по тази мярка и по 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице, обясни Деница Сачева.

До момента по настоящия дизайн на мярката 60/40 са изплатени 114.7 млн. лева, с които е запазена заетостта на около 150 хиляди души. Очаква се плащанията да продължат, като има заявления за почти 290 хиляди души от почти 18 хиляди работодатели.

По данни на Агенцията по заетостта към 25 юни 2020 година броят на регистрираните безработни в страната е 277 160 души. За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа, а в последните три седмици има тенденция повече хора да намират работа, отколкото губят, отчете социалният министър. За последните дни средно по 2000 души на ден намират работа.

Дневник