Специализираната прокуратура разпространи нова порция съобщения, разменяни между бизнесмена Пламен Бобоков със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. Този път сред разговорите има и извадки на реплики, разменени с посланика на България в Алжир Румен Петров (към момента на разговорите и до 18 декември 2018 г. съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева).

От прокуратурата не публикуват целите разговори, а само избрани части от тях. Не съобщават и какво точно доказват разменените реплики, които държавното обвинение разпространява в 12 снимки, нито пък за какво престъпление точно са уличаващи.

Личните разговори са част от разследването за търговия с влияние. Към момента нито бизнесменът Бобоков, нито президентският съветник Узунов, нито пък Румен Петров имат повдигнати обвинения по това разследване, но въпреки това разговорите се разпространяват в публичното пространство. Бобоков вече предупреди, че ще предприеме правни действия и определи публикуването на кореспонденцията му като противоконституционна.

В публикуваните днес (29 юни) разговори се споменава отново казуса с арестувания танкер "Бадр", говори се за посланик в Абуджа (Нигерия) и се обсъжда публикация на министър Захариева в Twitter, както и лостовете, с които можело да й се въздейства. В разговорите не се споменава директно, но от контекста може да се предположи, че Бобоков опитва да уговори евентуална среща на либийски пратеник с президента Румен Радев, тъй като "Захариева се е покрила и либийците страшно са се обидили".

Поредната порция разговори са публикувани само няколко часа след като президентът Румен Радев отправи критики към работата на прокуратурата - според него се наблюдава "очевидна тенденциозност на прокуратурата, и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри". "Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията", коментира държавният глава.

От съобщението се разбира, че държавното обвинение е възложило на ДАНС да направи детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на Бобоков с Узунов и Петров (В комуникацията двамата са обозначени съответно с Prezident-Pl. Uzunov и MVR-Rumen Petrov, а от контекста на разговорите може да се предположи кои хора стоят зад тези акаунти. Дали това действително е така, е въпрос на доказване пред съда - бел. ред.).

От прокуратурата твърдят, че между 2018 и 2020 г. Бобоков получава и препраща много сведения, файлове и снимки на документи, които имат външнополитически характер. По разследването вече е изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Бобоков, а заключението предстои да бъде анализирано и от ДАНС.

Заради избирателно публикуваните откъси от разговори, което през последната година се превърна в основен похват на прокуратурата да информира, се налагат и някои разяснения по разговорите.

Петата серия разговори - танкерът "Бадр" и делото във ВАС

Петата част от разпространените от прокуратурата разговори на Пламен Бобоков започва със съобщение, което той изпраща на 4 август до Пламен Узунов, в което се посочва единствено: "Румен Петров - Алжир".

По същото време Бобоков започва и активна комуникация с Румен Петров, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи, твърдят от прокуратурата. От своя страна Бобоков препраща част от получената информация към Узунов и обратното, посочват още от прокуратурата.

На 20 август 2018 г. Петров изпраща на Бобоков кратко съобщение с текст "Оценка" и прикачен текстови файл. Файлът и информацията в него не е сред разпространените до медиите, а според прокуратурата в него се съдържа информация за фирми и действията към онзи момент по казуса със задържания танкер "Бадр".

Темата с танкера се споменаваше и в предишни снимки на разменени текстови съобщения между Пламен Бобоков и Узунов, публикувани от прокуратурата. Двамата са обсъждали решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело на регистрираната в Малта компания "Либиан навигейтър лимитед" срещу Изпълнителната агенция "Морска администрация". Компанията е собственик на либийския кораб BADR, който през 2017 г. е задържан в Бургас, а през 2019 г. напуска българските териториални води, но със сменено име и флаг. (Повече за казуса четете тук.) През 2019 г. ВАС решава, че "Морска администрация" не е имала право да задържа либийския танкер в Бургас. Разговорите станаха повод миналата седмица председателят на ВАС Георги Чолаков да разпореди вътрешна проверка дали има теч на информация в съда.

Тогавашният съветник на Екатерина Захариева - Румен Петров, пише на Бобоков, че има опасения за изхода на делото:

"Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и "Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат".

Бобоков отвръща кратко с думите: "Ще видим".

Кой ще се срещне със специалния либийски пратеник

До началото на миналата година, Бобоков и Узунов разменят помежду си официални дипломатически документи - паметни бележки и вербални ноти, изпращани и разменяни между властите в Либия и президентството и външното министерство на България. На 7 януари м.г. Пламен Бобоков пише до Узунов за специален либийски пратеник и го призовава за сериозна реакция с няколко реплики:

"Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е покрила и либийците страшно са се обидили".
"Натискай адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10мин. среща със спец. пратеник на Либия ще свършат повече работа от 10г дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието на Либия също!!! Либия има 100 пъти по голям потенциал от Азербайджан, например!;-))"


След това Бобоков пише: "Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?", а секретарят на президента му отговаря: "Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме".

Малко по-късно Бобоков изпраща на Узунов снимки на "CV-то на либийския пратеник", а на 9 януари Узунов му изпраща снимка на визитната картичка на пратеника.

От разменените реплики между Бобоков и Узунов не се разбира еднозначно дали действително е имало разговор по телефона или лично между бизнесмена и президента Радев, нито пък дали е осъществена среща със специалния либийски пратеник и ако е имало такава - кой е участвал в нея, какви теми са били обсъждани и дали е довела до някакъв резултат.

Още разговори за посланици и "лостове за въздействие"

В началото на юни 2019 г. Бобоков говори с Румен Петров за посланическото място в Нигерия.

"Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!", пише бизнесменът до Петров.

Той пък му отговаря, че не е забравил и допълва: "Не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа".

В предишна порция разговори прокуратурата публикува разменени реплики от 19 юни 2019 г. с обяснението, че Бобоков е изпратил на Узунов биография на Жоро Кираджиев с уточнение, че "това е "моето (на Бобоков - бел. ред.) предложение за Абуджа (Нигерия)!".

В интервю миналата седмица Пламен Бобоков обясни, че има бизнес в Либерия и е разговарял лично с президента на страната, за концесия на пристанище там. "Не с президента на България", подчерта той по повод първоначални коментари от прокуратурата, че е водил разговори за посланик в Нигерия с лице с имунитет.

България няма посолство в Либерия, а то се обслужва от мисията в Нигерия. През февруари тази година беше съобщено, че Жоро Кираджиев ще замести Веселин Делчев в мисията там, но все още няма официална информация, че е поел поста. Според съобщения от май тази година временно управляващия посолството в Абуджа е Георги Йовчевски.

На 19 декември 2019 г. Бобоков и Петров обсъждат и позиция на министъра на външните работи Екатерина Захариева, която е изразена в социалната мрежа Twitter.

Румен Петров говори и за "лостовете за въздействие". "Тя има два ориентира - ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостовете за въздействие", пише Петров. От публикуваните от прокуратурата откъси не се вижда да е получен отговор на тези коментари.

В четвъртък миналата седмица (25 юни) самата Захариева бе на разпит в специализираната прокуратура, за да даде обяснения за назначенията на посланици в Алжир и Нигерия. От обвинението тогава заговориха за елегантна намеса на президентството в този процес.

Захариева привиква за обяснения посланика в Алжир

Министерството на външните работи ще извика за обяснения посланика на България в Алжир Румен Петров или ще изиска писмени обяснения от него. Това се разбра от позиция на ведомството, разпространена до медиите няколко часа след като прокуратурата публикува разговорите.

"Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от прокуратурата данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба. Припомняме, че МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и че сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си", заявяват от министерството на външните работи.

"Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения", добавят още от там.

Дневник