Български вирусолози са открили 35 различни щама на COVID-19 у нас. Това съобщи в предаването "Денят на живо на Канал 3 проф. Тодор Кантарджиев

По думите му, "това е една много ценна основа, върху която да се направи сериозно проучване за инфекциозността на вируса и неговия произход".

"Тези 35 секвенции, които се направиха, се оказа, че 33 са от европейския мутант. Сред тях може да се направят 7-8 групи, приличащи си основния щам. Два от тях са много близки до първия китайски щам от прилепа. Много е интересно как са дошли тези щамове, дали някой българин, който е бил в Китай, е бил асимптомен ги е донесъл или са пристигнали у нас по друг начин", сподели професорът.

Той подчерта, че колегите му тепърва ще работят усилено в тази насока, за да извлекат цялата полезна за науката информация.

В отговор на критиците срещу ограничителните мерки проф. Кантарджиев заяви, че водещото през март и април е било непознатият вирус да не бъде бъркан със сезонния грип, който и без друго бе в разгара си в началото на годината. Той подчерта, че най-сериозните опасения са сега през есента да не стигнем до ситуация, в която да не е ясно от какво боледува обществото.

"Нашата работа сега е да подготвим болниците за това, което предстои", каза още професорът.

"Трябва да пазим възрастните хора, хората с хронични заболяване и хората с онкологичен и имунен дефицит", допълни той по повод рисковите групи.

Тодор Кантарджиев каза още, че Университетът в Глазгоу е публикувал анализ, според който COVID-19 е съкратил живота на загиналите с между 10-12 години в зависимост от общото им здравословно състояние и пола. Това е по адрес на спекулациите, че вирусът сам по себе си не убива.

Дир.бг