Засилване на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост - това е една от мерките, които са обсъждали днес премиерът Бойко Борисов и членовете на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, съобщава правителствената пресслужба. Срещата идва на фона на увеличение в последните дни на болните от COVID-19, които се лекуват в болници, и на ръст на настанените в интензивни отделения.

През миналата седмици специалисти предупредиха, че след периода на успокояване на обстановката отново се появяват опасения за натоварването, което би могла да понесе здравната система. Вчера директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов коментира, че около 20 на сто от заразените стигат до специализирано лечение и прогнозира, че при постъпващи 100 души дневно заради коронавирус, ще има сериозни затруднения. Той призова да се помисли за връщане към модела на отваряне на специализирани отделения за COVID-19 във всички болници и повторно ангажиране на частните лечебни заведения, както беше по време на извънредното положение. В момента само определени болници имат специализирани отделения, като за София например те са общо седем.

На заседанието днес председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски също подчертава, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на структуроопределящите болници, а останалите да се поддържат в готовност. "Само това е ключът към решаването на актуалните проблеми, при положение, че няма воля и желание в населението за налагане на по-твърди мерки. Това е приемлив отговор на ситуацията". По данни на Мутафчийски, оповестени на последния редовен брифинг на щаба, в инфекциозните отделения в страната има 7473 болнични легла. От тях 1347 са интензивни, с респиратори.

Днес шефът на щаба, който е и директор на Военномедицинската академия, съобщи на премиера, че капацитетът на болницата му е изцяло запълнен, включително и т.нар. буферно отделение, което е за болни с още непотвърдена диагноза, но с подозрение за коронавирус. "През изминалите денонощия повече от 100 човека минават за амбулаторни изследвания със съответните съмнения и това потвърждава засилената заболеваемост", казва той. По думите му се наблюдава известна фамилност на заболяването, тъй като се доказват цели семейства заразени, както и множество случаи, регистрирани след фирмени сбирки, което пък поставя отново въпроса за струпването на големи групи от хора на едно място.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите и засега в България темповете са по-ниски, но това не трябва да успокоява. В момента никой не е оставен без медицинска помощ и усилията ни вбъдеще ще останат в същата посока.

Поскъпване на клиничната пътека за COVID-19

Премиерът разпорежда на здравния министър Кирил Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за увеличаване на парите за тестове, както и на клиничната пътека за COVID-19, за да се осигури достатъчно финансиране.

Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно

Бойко Борисов, премиер, към Националния оперативен щаб срещу коронавируса

Болниците вече обявиха, че сегашната цена от 610 лв. на пътеката е крайно недостатъчна, тъй като лечението продължава средно 14-20 дни, т.е. два пъти по-дълго от това за стандартна пневмония, а изписването на болните изиска поредица от PCR-тестове до два последователни отрицателни. Вчера Балтов изрази надежда до края на юли да се постигне съгласие и стойността на пътеката да стане 1200 лв.

Лабораториите - с увеличен капацитет

Капацитетът на лабораториите за PCR-тестове е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията и позволява бързо диагностициране на случаите и взимане на незабавни мерки след това, отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. По официални данни в момента в страната проби се обработват в 36 лаборатории - държавни и частни. Днес беше отбелязан рекорд по брой тестове - 4525, като по данни на Ангел Кунчев над 60% от тях са направени по искане на работодатели, общини и организации.

Най-важното за диагностиката в момента е да търсим случаите на заразен медицински персонал, да изследваме случаите на двойна бронхопневмония и да не пропускаме първите случаи в големи трудови колективи - те трябва да се изследват и изолират, каза Кантарджиев.

Три групи хора, обобщи Кантарджиев, трябва да бъдат пазени особено внимателно:

- възрастните хора
- хората с хронични заболявания
- хората с кръвни и ракови заболявания

В изявлението си пред щаба премиерът Борисов даде знак, че не възнамерява да затяга мерките за посещение на публика по футболните стадиони, въпреки критиките. Той се аргументира с данните от вчера, които показват едва 20 нови заразени в София след мача на ЦСКА и "Левски", където се струпа най-много публика "В същото време в Смолян има 80. Основният риск е на закрито и в клъстерите, където хората пътуват затворени в автобуси", обясни Борисов.

Дневник