Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг, откривайки пътя за най-радикалните промени в управлението на бившата британска колония, откакто тя се върна под властта на Пекин.

"Това е краят на познатия на света Хонконг", заяви продемократичният активист Джошуа Уон. Детайли за закона ще бъдат оповестени публично по-късно днес, но той бе приет в отговор на протестите за повече демокрация миналата година и е насочен срещу подривната дейност, тероризма, сепаратизма и сговора с чуждестранни сили, припомня агенция "Ройтерс".

Преди това на Уон и други водещи представители на движението "Демосисто" беше забранено да се кандидатират и заемат изборни длъжности заради обвинения, че подкрепят самоопределението на Хонконг. Днес "Демосито" обяви, че се саморазпуска, предаде "Франс прес". Продемократичната организация обясни, че е взела това решение след дълги вътрешни обсъждания. "Франс прес" обяснява саморазпускането на "Демосито" с опасения да не бъдат предприети действия срещу нея в съответствие с новия закон.

Действията на Пекин го вкараха в конфликт със САЩ, Великобритания и други западни правителства, които са на мнение, че така се подкопава автономността на града държава.

САЩ, които вече водят търговска война с Китай, започнаха да премахват от правото си специалния статут на Хонконг в понеделник, прекратявайки оръжейните доставки и ограничавайки достъпа му до технологии. Китай заплаши с ответни действия.

Очаква се законът да влезе в сила незабавно и първият му тест на бъдат протестите на годишнината от връщането на Хонконг на Китай на 1 юли. Миналата година те завършиха с насилие, а Демократическата партия в града вече предупреди, че няма да приеме новото законодателство. Мнозинството жители на Хонконг са против него също, показва проучване на "Ройтерс", но подкрепата за протестиращите е спаднала до крехко мнозинство.

По-рано този месец китайската държавна агенция "Синхуа" разкри някои от новите мерки: сред тях, че новият закон ще има превес на хонконгското законодателство и че тълкуването му ще е в ръцете на комисия в китайския парламент. Пекин за пръв път ще създаде Служба за националната сигурност в Хонконг.

Тайванският президент Цай Ингвен заяви пред репортери в Тайпе, че моделът "Една страна, две системи", който важи за Хонконг, доказано се е провалил, защото Пекин не е изпълнил обещанията си да запази широката автономия на Хонконг за период от 50 години след края на британското управление. Тайван освен това предупреди гражданите си да не посещават Хонконг, защото с оглед на приемането на закона съществуват "рискове". Тайванските власти обаче не навлязоха в конкретика какво точно имат предвид.

Япония изрази съжаление за приемането на закона. Според Токио то накърнява надеждността на формулата на управление "една страна, две системи".

Великобритания изрази дълбоко безпокойство по повод "непотвърдените съобщения", че законът е приет. Това би било "заплашителна стъпка" от страна на Китай, предупреди британският министър на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Дневник