Културният сектор ще бъде включен в Националния план за възстановяване на страната от кризата с коронавируса и гарантирано ще получи европейско финансиране. Това стана ясно на проведената онлайн среща между вицепремиера Томислав Дончев, министъра на културата Боил Банов, социалния министър Деница Сачева и представители на общини, която бе инициирана от независимия сектор в културата.

Работна група ще се сформира от Банов, която ще изготви предложение за включването на сектор "Култура" към националния план, който България трябва да представи на Европейската комисия, съобщиха от Министерството на културата.

"В препоръките на Европейската комисия има едно условие, което вицепремиерът Дончев обяви - че трябва да продължат реформите в културата, но както знаем, препоръките на комисията не са задължителни", посочи Асен Асенов, директор на фондация "ЕДНО за култура и изкуства", участвал в онлайн срещата.

Запитан какви реформи се очакват, той посочи, че все още има 50 държавни театъра със свои трупи и техният репертоар е единствената възможност за гражданите да гледат сценично изкуство.

"Например жителите на Сливен сега имат достъп до единствения театър там и могат да гледат само спектаклите на сливенската трупа. Така се оказва, че никой не мисли за публиката, а тези реформи в основата си са за нея. Да може да гледа съвременна европейска опера или съвременен европейски цирк, танц, театър...", обясни Асенов.

Управляващите се страхуват да реформират статуквото, защото артистите от държавните театри ще излязат на протести, "а има лесно решение, ако промените се извършат заедно със социални мерки, както е във Франция", посочи той.

Независимият сектор в културата няма да получи директно европейско финансиране. Парите ще отидат в Министерството на културата и в общините. "Свободните артисти ще кандидатстват на общо основание със свои проекти, с които може да спечелят средства, но може и да не спечелят", уточни Асенов.

Националният план за възстановяване от кризата с коронавируса трябва да бъде готов през април 2021 г. Финансовият механизъм на Европейската комисия включва нов инструмент за възстановяване в размер на 750 млрд.евро за периода 2021-2024 г. В анализ за общия размер на щетите, претърпени от икономиките на държавите - членки на Европейския съюз, се посочва, че делът на творческите и културни индустрии е 5.1%, съобщиха от Министерството на културата.

Дневник