Върховният административен съд отмени решението на Софийския административен съд за строежа на 34-етажната сграда "Златен век" и върна делото за ново разглеждане, съобщи Би Ти Ви.

Миналата пролет строителството на небостъргача беше спряно със заповед на ДНСК. След това на първа инстанция тя беше отменена.

Делото се връща на същия съд за ново разглеждане, но от друг състав заради процесуални нарушения.

34-етажната сграда "Златен век" в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. Строежът бе спрян, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под обичайните за пазара, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали.

"Златен век" беше спрян от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в началото на април миналата година след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.

В началото на юли м.г. "Артекс" заведе две дела срещу инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век".

Дневник