Повече от половината жители на Токио са против провеждането на олимпийските игри догодина. Това показва проучване на "Киодо" и телевизионната станция Tokyo MX, извършено по телефона, съобщи специализираният сайт insidethegames.biz.

Заради пандемията игрите бяха преместени за 2021 г., но съмненията за провеждането им остават заради евентуални нови вълни на коронавируса. В последните дни в Токио са отчитани по над 50 нови заразени, като броят е най-голям от началото на май, когато страната беше в извънредно положение.

Според информацията в изследването са участвали 1030 души, като 51.7% от тях са заявили, че форумът трябва да бъде повторно отложен или отменен. От анкетираните 46.3% искат летните игри да се проведат догодина.

От запитаните 27.7% желаят събитието да бъде отменено, а 24% са на мнение, че то трябва да бъде отложено. Тази опция беше отхвърлена от организаторите и Международния олимпийски комитет (МОК). Според председателя на организацията Томас Бас игрите пренасрочването на игрите не може да продължи вечно.

От хората, които виждат зелена светлина за провеждането на форума през 2021 г., 15.2% смятат, че събитието трябва да се проведе в пълния си формат. Други 31.1% искат рамката по организацията да се стесни, като вече се гледа към "опростени" олимпийски игри.

Бъдещето на игрите в Токио е водеща тема на изборите за губернатор на Токио, които ще се състоят в неделя. Юрико Койте изглежда, че ще получи втори мандат, като един от кандидатите за поста Таро Ямамото се обяви за отмяна на олимпийския форум.

Дневник