158 са потвърдените нови случаи на коронавирус към 00.00 часа на 1 юли 2020 г. при направени 3343 PCR теста. Това показват актуалните данни на Единния информационен портал.

За сравнение - през предишното денонощие ново диагностицираните с коронавирусна инфекция лица бяха 140 при направени 4525 PCR теста.

Общо направените досега тестове са 141 473.

Потвърдените досега вирусоносители доближават 5000, към днешна дата са 4989. Активните случаи са 2083. Най-много – 43, са новите потвърдени случая на коронавирус в София-град, следвани от Смолян – с 36 случая.

За последното денонощие само един пациент с доказан COVID-19 е бил приет в лечебно заведение и то в интензивно отделение.

Към 00.00 часа на 1 юли общо хоспитализираните носители на коронавируса са 435, от тях в интензивни отделения са 32 пациенти. За предишното денонощие за болнична помощ са били настанени 434 пациенти, като 31 от тях в интензивни отделения или клиники.

Голям е броят и на излекуваните за последното денонощие - 94, с което общият им брой достига 2676. Ден по-рано бяха излекувани 74 души.

Седем души са починали от COVID-19 за последното денонощие, с които общият брой починали достигна 230.

(Очаквайте подробности)

Из заповедта на министър на здравеопазването за маските

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове и музеи са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

dir.bg