Водещият френски арбитър Клеман Тюрпен ще ръководи мачове от българското първенство, съобщи Българският футболен съюз (БФС). Това се случва след желание от страна на Френската футболна федерация (ФФФ), която иска съдията да бъде във форма.

Молбата е била разгледана от Изпълнителният комитет на БФС на последното му заседание. "Това се прави с уточнение, че след отпадане на ограниченията и рестартирането на футболните срещи във Франция, българска съдийска бригада ще получи възможността да ръководи среща на високо ниво в страната", добавят от БФС.

Обмяната на кадри е еднократна и е подкрепена от УЕФА с цел топ арбитрите да бъдат във форма за двубоите от европейските турнири през август.

Тюрпен е сред най-добрите френски съдии в момента. Той ръководи четири мача от групите на Шампионската лига през сезона. Тюрпен има още опит на световно първенство, олимпийски игри и европейското първенство през 2016 г.

Французинът два пъти е ръководил мачове на български отбор в евротурнирите. През март 2014 г. свири срещата "Лудогорец" - "Валенсия" (0:3), а в края на същата година гостуването на българския шампион в Мадрид на "Реал" (0:4).

Дневник