Очаквано днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи нови енергийни цени.

Средно с 2.79% поскъпва токът от днес до 30 юни 2021 г. в цялата страната. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България увеличението е от 2.7 на сто. За клиентите на "Електроразпределение Юг" ЕАД увеличението е с 4.12%, за клиентите на "Електроразпределение Север" АД" повишението е с 1.05%. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото".

"Капитал" отбелязва, че вместо токът да поевтинее с 0.55% той поскъпва, защото министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала извънредна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да включи в енергийния микс и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Според предварителния доклад на регулатора централата беше оставена без квота заради високата цена на електроенергия й. Изданието посочва, че това ще струва 100 млн. лв. извънредно на енергийната система.

От 1 октомври всички фирми и най-малките ще купуват ток от свободния пазар, така че регулаторът ще определя цени само за бита. За домакинствата либерализацията предстои като според председателя на регулатора това ще стане на два етапа - през 2023 г. за половината потребители и две години по-късно за останалата половина.

За първи път за година напред са определени и цени на парното, които досега се определяха краткосрочно, но въведените нови правила предвиждат да са година напред като се базират на прогнозни цени на природния газ

В сравнение с цените на топлинната енергия за предходния годишен период 2019-2020 г. средното намаление за цялата страна е с 12.69%, съобщава регулаторът. С уточнението, че ако се отчете направеното преизчисление на цените на топлинната енергия в резултат на намалението на цената на природния газ за периода 5.08.2019 - 31.03.2020 г., намалението е с 4.54 %. То се наложи след като "Газпром" намали със задна дата цената на газа за България.

За София и Плевен цената на парното поевтинява най-много - с над 14%, Велико Търново - над 12%, Пловдив - с 10%, в Бургас - с над 5%.

В действителност обаче спрямо цените през май тази година при парното има повишение заради прогнозата на комисията, че газът ще поскъпва през следващата година. Този въпрос неотдавна разгневи премира и той поиска смяна на регулатора, макар че е независим орган. Това предстои за няколко от членовете с изтекли мандати, сред които и за председателя Иван Иванов. Днес той увери, че под негово ръководство комисията винаги е взимала решенията си обективно, безпристрастно и балансирано.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", обясни логиката на изчислението си Иванов, цитиран от БНР.

Комисията за пореден месец намали и цената на газа по предложение на "Булгаргаз". Така тя от 1 юли е 19.10 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за юни поевтиняването е с 6.05%. Според новите правила, по които работи регулаторът, цената на парното се променя при 15% отклонение в тази на газа, а не при 5% както бе доскоро.

Дневник