Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски няма да се окаже прав с неговата мрачна прогноза за драстично повишаване на броя на заразените, каза днес пред БНР началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. Според него по-масовото тестване в последните седмици е причина за по-големия брой открити носители на заразата.

Доц. Мангъров коментира, че когато се дават абсолютни стойности, те не могат да бъдат сравнявани, сравняват се, когато са в проценти, но това не се прави. "На 12 април, когато бяхме затворени, при направените тестове заразени са били 12%, което е много повече от това, което се отчита вчера и днес", посочи докторът. Според него епидемия си тлее и ще се върти, докато не се мине през съответната критична маса от населението.

Мангъров смята, че по-големия брой приети в болница инфектирани с коронавируса в последните дни се дължи на това, че на болниците се плаща за всеки настанен за лечение пациент и те заради това приемат всеки, който пожелае да постъпи за болнично лечение. Той посочи, че в Инфекциозната болница в София не е запълнен капацитетът и има свободни легла.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че от носенето на маски няма полза, но уточни, че изпълнява заповедта за носенето й, защото не обича да го глобяват.

Дневник