Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев заяви пред БНТ, че големият брой заразени с коронавирус в последните дни не се дължи на многото направени тестове. По думите му процентът на положителни проби расте и това води до увеличаването на общия брой заразени.

"Много голям процент са положителни тестове. Ако в началото на пандемията нивата бяха 1-2%, сега гоним 10%", уточни той.

Кантарджиев добави, че очаква от септември случаите на заразени с коронавирус да започнат да се увеличават. Той аргументира предположението си със започването на учебната година и събирането на много хора на едно място. Според него със захлаждането и с появата на другите сезонни инфекциозни заболявания може в края на октомври случаите на заразени с COVID-19 да стане още по-голям.

По думите му на вчерашния финал за Купата на България, който беше спечелен от "Локомотив" (Пловдив), се е видяло, че феновете не спазват разстояние помежду си. Премиерът Бойко Борисов заплаши, че ако не се спазва социална дистанция на този двубой, ще забрани мачовете пред публика до края на настоящия футболен сезон. Специално за този мач здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволи в сектор да присъстват до 3 хил. души, въпреки че няколко дни преди това издаде заповед, с която ограничава посещенията на мачове до 1000 души в сектор.

"Организаторите се постараха, но при младите мъже емоцията надделява. Когато се крещи, вика и пее, заразяването е най-възможно. Не е най-разумното мъже да се прегръщат и целуват. До 10 дни се вижда резултатът след такова събитие. Ще обсъдим какво ще правим с публиката по данните от следващите дни", каза още Кантарджиев.

Той добави, че всеки влизащ в болница трябва да се третира като вероятно заразен, както е било през 80-те години с разпространението на СПИН.

"Трябваше да бъдем твърди като нация и още 2 седмици да не правим големи събития на закрито и случаите щяха много да са по-малко", предположи вирусологът.

Дневник