Бразилия забрани влизането на чужденци за 30 дни

Бразилия ще ограничи влизането на чужденци в страната за срок от 30 дни заради епидемията от коронавирус, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Забраната не важи за чужденци с работни или студентски визи и за тези, които пребивават в Бразилия или имат свои роднини там. Пътниците могат да преминават транзитно през летища на Бразилия на път за други страни.
Ограниченията бяха обявени, след като ЕС заяви, че забраната за влизане на негова територия продължава да важи за бразилците.

Бразилия е потвърдила над 1.4 милион заразени с коронавируса и близо 60 хиляди починали.

Над 160 хил. заразени по света за ден

От една седмица в света има по над 160 000 заразени от коронавирус на ден, съобщи Световната здравна организация, цитирана от "Франс прес".

"От една седмица броят на новите случаи надхвърля 160 хиляди дневно. 60 процента от всички заразени с COVID-19 до момента са регистрирани през последния месец", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Заразените рязко скочиха във Франция

 

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус във Франция се увеличи днес с 18 души до общо 29 861 починали, което е в рамките на средните стойности през последната седмица, но броят на новозаразените рязко се покачи, предаде "Ройтерс".

Френските здравни власти съобщиха, че потвърдените случаи на заразяване с коронавируса са нараснали с 918 до 165 719. За сравнение вчера броят на новите заразени беше 541. Според властите увеличението се дължи на допълване на липсващи данни.

През април, когато беше пикът на епидемията, новите заразени във Франция бяха средно по 2582 на ден. През юни този показател е бил 435 на ден, а през май - 715.

Петдневна карантина в Западния бряг

 

Петдневна карантина ще бъде наложена от петък в Западния бряг заради нарасналия брой случаи на заразяване с новия коронавирус, предаде ДПА, като се позова на говорител на палестинското правителство.

Всички магазини, с изключение на супермаркетите, пекарните и аптеките, ще бъдат засегнати от мярката, съобщи в сряда говорителят Ибрахим Милхем.

В началото Западният бряг бе умерено засегнат от пандемията, но с отмяната на ограниченията миналия месец броят на новите случаи рязко скочи. Най-силно засегнат е град Хеброн.

Заразените и в Мексико растат

 

В Мексико за последното денонощие са регистрирани още 5681 случая, с което общият брой на заразените от началото на пандемията надхвърли 231 000 души, предаде ТАСС, като цитира главния епидемиолог на министерството на здравеопазването Хосе Луис Аломия. Във вторник мексиканските власти съобщиха за 5432-ма новозаразени.

COVID-19 е установен при 231 770 души, заяви на пресконференция Аломия. През последните 24 часа са регистрирани 741 смъртни случая, което е с 93 повече от предишния ден. Общият брой на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в Мексико е нараснал до 28 510 души.

Въпреки че през юни в страната се регистрираха средно над 4000 нови случая на зараза, към момента в 18 от общо 32 региона на Мексико степента на епидемична опасност е понижена от "червена" (максималната) на "оранжева" (висока). Това позволява възобновяване на различни видове икономическа дейност, която бе спряна заради пандемията.

Връщане на мерките в редица щати

 

Някои американски щати се отказаха от планирано облекчаване на мерките, а Калифорния дори върна някои от ограниченията, за да спре разпространението на новия коронавирус, съобщава ДПА. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди затваряне на баровете и закритите части на ресторантите за период от най-малко три седмици в 19 окръга, където живее 70 процента от населението на щата. В тези окръзи ще бъдат забранени дейности на закрито във винарни, стаи за дегустации, зоологически градини и игрални зали, включително в Лос Анджелис.

През последните две седмици потвърдените случаи в Калифорния нараснаха с близо 50 процента, а хоспитализациите - с 43 на сто. За последното денонощие са регистрирани близо 5900 новозаразени и 110 смъртни случая, отбелязва "Асошиейтед прес".

Губернаторът на Калифорния съобщи, че за уикенда на 4 юли ще бъдат затворени паркингите на някои плажове, вземайки предвид молбите на здравните власти към гуляйджиите да избягват събирания на много хора на едно място.

В части на Мичиган също бяха затворени баровете, след подобни мерки в Аризона, Флорида и Тексас, които бързо отмениха ограничителните мерки и сега регистрират рязко покачване на броя на заразените, информира ДПА.

В сряда Аризона регистрира рекорден брой смъртни случаи и около 4900 новозаразени, което е най-високият дневен прираст до момента. Вицепрезидентът Майк Пенс отпътува за щата, за да обсъди на място кризата.

Някои окръзи във Флорида, която регистрира над 6500 нови случая за ден, обявиха, че плажовете ще бъдат затворени преди националния празник 4 юли.

Дневник