През юли в Парк "Студентски" в Шумен ще се състоят 5 безплатни концерта, съобщиха от пресцентъра на общината. Поради ограничения брой седящи места обаче входът ще е с пропуски. Те могат да се получат от Туристическия информационен център в сградата на кметството или на място в Парка.

Откритата сцена е с капацитет от 250 души, но местата ще са на разстояние от 1,5 метра едно от друго. 

Първият от поредицата концерти в "Студентски" ще бъде днес. Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“ ще представи довечера от 20.00 ч. концерта "Фолклорно веселие". На 11 юли от 21.00 ч. пак там ще може да се гледа комедийното шоу "25 години Тутурутка", а на 16 юли предстои концерт на танцовия състав "Луди млади".

На 18 юли от 20.00 ч. Градският духов оркестър ще изпълни на откритата сцена маршове на Българската армия, а на 23 юли от 19.30 ч. детският танцов ансамбъл "Веселяче" ще играе за шуменската публика. Концертът е под мотото "Фолклор, приятелство, семейство".

В програмата на юлската културна панорама община Шумен е заложила на още културни прояви. Днес от 18.30 ч. в двора на Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ шуменските симфоници ще изпълнят творби от Моцарт, Бетовен, Онегер, Хост, Стоянов и други композитори, а утре и на 10 юли от 17.30 пред паметника на ген. Мадатов Градският духов оргестър "Михаил Биков" ще свири за шуменци.

Читалище "Напредък" се включва с четири прояви през юли - две изложби “Сторих го за отечеството", по повод 183 години от рождението на Васил Левски и тя може да се види в читалището от 13 до 21 юли, и художествената изложба на Юсуф Мустафов и Есил Чернева, която ще бъде открита на 28 юли от 17.00 часа.

Читалището отваря и ателие "Батик", което може да се посети от 14.00 ч. на датите 4,11,18 и 25 юли, а на 14 юли от 17.30 ч. ще има концерт на школата по пиано с музикален педагог Татяна Желева "Лятно настроение".

Читалище „Тодор Петков - 1963“ отваря вратите си за деца през юли. От 6 до 10 юли забавното лято за малчуганите ще бъде в библиотеката, а от 27 до 31 юли дните са определени отново за детето с включване на работилница "Направи си сам".

От 15 до 17 юли Шумен ще е домакин на Национална научна конференция "Музейните колекции: формиране, съхранение, изследване и представяне". Организатор на проявата е Регионален исторически музей. 

ШУМ.БГ