Европейският съюз не позволява на граждани на Великобритания да пътуват до страните му заради все още съществуващите ограничения срещу коронавируса. Обаче Стенли Джонсън, баща на британския министър-председател Борис Джонсън вече е на ваканция в Гърция, съобщават днес на уебсайтовете си гръцките всекидневници "Прото тема" и "Та Неа", както и британските таблоиди "Дейли мейл" и "Дейли Мирър". 

Всички те твърдят, че той е влязъл в Гърция през България, за да заобиколи ограниченията. Великобритания не е в обявения онзи ден от ЕС препоръчителен списък от 14 държави, за чиито туристи съюзът отвори границите си. Държавите членки се ангажираха и никоя от тях да не отваря едностранно границите си за страни извън списъка.

"Прото тема" отбелязва, че 79-годишният Стенли Джонсън не се е съобразил с препоръките на правителството на сина си към всичски британски граждани да пътуват, само ако е абсолютно необходимо. 

Той е пристигнал вчера вечерта в Атина със самолет, за да отпътува оттам за вилата, която притежава в планината Пилион над пристанищния град Волос в Тесалия.

Не се е въздържал и да публикува снимки от всеки епизод на пътуването в профила си в социалната мрежа Инстаграм.

"Прото тема" подчертава, че Стенли Джонсън е пристигнал в Гърция от България, защото гръцкото правителство е забранило пристиганията от Великобритания до средата на юли.

„Аз съм в Пилион като част от необходимото ми пътуване, с което се опитвам да защитя имота си срещу коронавируса", пише Стенли Джонсън. "Трябва да спазвам необходимите мерки за разстояние, защото тук ги приемат много сериозно. Гърците се опитват да блокират пристигащите от Великобритания, но много се зарадваха, когато видяха, че съм дошъл. Единственото, което ме попитаха, беше откъде идвам и какво ще правя, след което ми измериха температурата. Трябва да възстановим въздушните мостове възможно най-бързо. От това, което виждам тук, пристигането на британците няма да бъде опасност, защото гърците са много внимателни. "

"Прото тема"  коментира, че пътуването на бащата на Борис Джонсън показва, че е възможно британците да влизат в Гърция през трети страни, като  нарушават правилата, предназначени да ограничат разпространението на новия коронавирус.

Това не е първият път, когато Стенли Джонсън нарушава препоръките на британското правителство, припомня вестникът. Преди синът му да наложи забраните за излизане и посещения на публични места, той беше заявил, че ще продължи да ходи по кръчми, въпреки своите 70 години. 

Клуб Z