Европейската комисия иска да въведе правила за справяне с речта на омразата, които да са общи за всички социални мрежи. Това съобщи пред "Дневник" източник от институцията.

Мерките ще залегнат в новия Закон за цифровите услуги (Digital Services Act), за който до септември тече обществена консултация, а проектотекстът му се очаква да бъде публикуван през декември.

Има разлика между законно и незаконно съдържание и речта на омразата е незаконна, обясни източникът от ЕК. По думите му целта е комисията да създаде общи правила, които да важат на територията на целия ЕС. Сега всяка социална мрежа сама решава какви мерки да предприеме и в последните седмици "Фейсбук" е критикувана и бойкотирана в САЩ за несправянето си с този проблем.

Друго обаче е отношението към конспиративните теории - те не са престъпление, при тях става въпрос за убеждения и макар социалните мрежи да усилват ефекта и разпространението им, няма да бъдат третирани както враждебната реч, обясниха от ЕК.

Позицията на институцията е също така, че социалните мрежи не могат да бъдат смятани за традиционни издатели и да носят отговорност като тях за това, което се публикува на сайтовете им. Тя обаче ще поиска повече информация от тях за това как се справят с фалшивите новини, за да прецени какви мерки да се предприемат спрямо пропагандата. "Има разлика между един македонски тийнейджър и руската пропагандна машина", коментира източникът от ЕК.

Законът за цифровите услуги цели да осъвремени сегашната правна рамка, която е изостанала от развитието на дигиталния свят. Комисията иска ясно да определи какви са отговорностите на доставчиците на такива услуги и да защити потребителите от рисковете. Също така да регулира повече дейността на големите технологични компании, които нарича "пазачи на портата", така че те да могат да се изправят пред честна конкуренция.

Дневник