Държавата увеличи дружествения си дял в "МБАЛ-Шумен" АД с 3,87%, като вече притежава 64,61% от акциите на лечебното заведение. Решение за това бе взето на провелото се днес редовно годишно Общо събрание на акционерите на болницата.  

Съдружниците гласуваха единодушно за повишаване на капитала на дружеството с размера на направените през последната година държавни инвестиции - 885 260 лв., като така общият капитал на МБАЛ достигна 8,852 млн. лв. Десетте общини на областта, които притежават различен брой акции, останаха с по-малко дялово участие. Най-много падна процентът на втория по големина акционер община Шумен - от 23,53 на 21,21.    

Въпреки ръстът на държавното участие, Министерството на здравеопазването все още няма да може да взема еднолични решения. За смяна на членове на борда на директорите по устав са нужни 66,6%, или 2/3 от гласовете.  

Освен увеличението на капитала, Общото събрание одобри днес годишния финансов отчет на дружеството за 2019 г. Според него болницата е завършила годината само с 320 хил. лв. загуба, което е най-добър резултат от 2014-та насам. Същевременно просрочените задължения към кредитори са намалели от 1,823 млн. лв. до 1,756 млн. лв.   

"Моята цел не е да погасявам бързо тези просрочени задължения, тъй като трябва да бъдат стимулирани и работещите в болницата - тоест търсим баланс между увеличението на възнагражденията и погасяването на дълговете. Можеше да погасим задълженията, но не знам колко медицински специалисти щяха да останат да работят в болницата, коментира за ШУМ.БГ след събранието изпълнителният директор на МБАЛ д-р Димитър Костов. 

През миналата година болницата е успяла да увеличи размера на възнагражденията на всички служители с 14%, като средната брутна работна заплата в лечебното заведение е достигнала 1264 лв., при 1107 лв. за 2018-та. Най-голям ръст е постигнат при заплатите на медицинските специалисти - 15,34%, или 1135 лв. бруто месечно.  

ШУМ.БГ