Седмица след еуфорията около спечелването на титлата "Ливърпул" беше разгромен от миналогодишния шампион "Манчестър сити". Първоначално тимът на Хосеп Гуардиола прояви уважение и направи шпалир на състава на Юрген Клоп, а впоследствие "гражданите" надиграха с 4:0 мърсисайдци.

Основна заслуга за успеха на "Сити" имаха Кевин де Бройне, Рахийм Стърлинг и Фил Фоудън. Тримата отбелязаха по едно попадение през първата част, а през второто полувреме Алекс Окслейд-Чембърлейн си отбеляза автогол.

Това е най-голямата загуба на "Ливърпул" във Висшата лига от септември 2017 г., когато червените отстъпиха с 0:5 от "Сити".

С успеха си "Сити" намали преднината на "Ливърпул" на върха. Шест кръга преди края тимът на Клоп води с 20 точки пред "гражданите". Ако тази разлика се запази до края, тя би била най-голямата между първия и втория в класирането.

"Ливърпул" влезе по-силно в мача, но не успя да материализира усилията си. В моменти от мача обаче червените изглеждаха сякаш те са отборът, който изостава в подреждането.

Първата добра възможност се откри пред "Ливърпул". Върджил ван Дайк изведе отлично Мохамед Салах, който спря топката на гърди и стреля, но Едерсон беше излязъл по-напред и спаси удара. Впоследствие Роберто Фирмино можеше да се възползва и направи добавка, но шутира слабо.

Силната игра на шампионите продължи и Салах отново беше в центъра на най-интересното пред вратата на "Сити". Египтянинът получи топката на границата на наказателното поле, задържа и отправи удар по земя, който се отби в лявата греда на Едерсон.

"Сити" имаше превъзходство във владеенето на топката, но не затрудняваше вратаря на "Ливърпул" Алисон. Везните се наклониха в средата на първото полувреме след нарушение на Джо Гомес срещу Стърлинг в наказателното поле, а Де Бройне вкара отсъдената дузпа.

В 35-ата минута "гражданите" вече водеха с два гола в резултата. Бърза контраатака завърши с подаване на Фоудън към Стърлинг, който спря топката чудесно и преодоля Алисон.

В заключителните минути на първата част "Сити" красиво разиграване и двойно подаване между Фоудън и Де Бройне завърши с гол на англичанина.

Устремът на "гражданите" се прехвърли във втората част. Стърлинг и Фоудън пропуснаха добри възможности. За "Ливърпул" Трент Александър-Арнолд застраши вратата на съперника след изпълнение на фаул.

В 66-ата минута Стърлинг беше на върха на бърза контратака, като ударът му, който щеше да излезе аут, рикошира в Окслейд-Чембърлейн за 4:0. В добавеното време попадение на Рияд Марез беше отменено заради игра с ръка на Фоудън.

Дневник