Хората без антитела срещу COVID-19 може все пак да имат имунитет, но чрез т.нар. Т-клетки - това показва изследване на шведския Каролински институт, цитирано от Шведското национално радио.

Имунната система отбранява тялото от инфекции и действа на два етапа. В първия тя напада всеки "чужденец", засечен в тялото, чрез освобождаване на вещества, които причиняват възпаление, и бели кръвни телца, които унищожават заразените клетки. Но тази система не действа специално срещу коронавируса - тя не може да се "научи" на това.

Научаването се случва при придобития имунитет. Тогава клетки, които произвеждат антитела, могат да се "прикачат" към вируса, за да го спрат, а Т-клетките да нападнат само заразените с него клетки (клетъчен имунитет).

В конкретното проучване са взели участие 200 души, много от които са имали леки симптоми или са били асимптоматични. Оказва се, че не всички от тях са имали антитела, но мнозина са създали клетъчен имунитет - двойно повече от тези, при които са регистрирани антитела. То все още не е било оценено от други учени.

Дневник